2008-11-02 22:15:54• hírek • Szatmar.ro

Az utolsó métereken lett világbajnok Hamilton

Hamilton a végső győztes. (Mclaren fo
Hamilton a végső győztes. (Mclaren fo

Lewis Hamilton úgy lett minden idők legfiatalabb Forma1-es világbajnoka, hogy amikor Massa célba ért, még a brazil állt az összesített táblázat élén.

A 2008-as szezon utolsó, brazíliai futama előtt a McLaren brit pilótájának, Lewis Hamiltonnak 7 pontnyi előnye volt a pole-t megszerző ferraris Felipe Massával szemben. Tulajdonképpen más nem számított.

Illetve mégis. Az eső, ami miatt több mint tíz percet késett a rajt.

A.trópusi vihar elállta után az élbolyból mindenki jól jött el a rajtnál, maradt a Massa, Trulli, Raikkönen, Hamilton sorrend, csak Kovalainen aludt el kissé, amit Alonso és Vettel is kihasznált. A második kanyarban aztán Couthard elfékezte magát és ezzel véget is ért élete utolsó Forma1-es futama. Szebb búcsút érdemelt volna!

Miután a safety car elhagyta a pályát, Massa egyre inkább elszakadt a mezőnytől. Mögötte Raikkönen Trullit, Kovalainen pedig Alonsót nyüsztölte, Hamilton pedig biztonsági autózással haladt az ötödik helyen. Az első gumicserék után Massa a negyedik, Hamilton a hetedik helyre jött vissza.

A 15. körben Massa, Vettel, Alonso, Raikkonen, Fisichella, Hamilton volt a sorrend. Némi nehézségek árán a brit megelőzte az olasz pilótát és ismét világbajnoki címet jelentő pozícióba került. A futam ezen periódusában Trulli és Bourdais párharca okozott némi izgalmat, amikor a francia pilóta kénytelen volt elhagyni a pályát, de folytatni tudta a versenyt.

A futam szépen csordogált, Hamilton lassan világbajnoknak érezhette magát, amikor hat körrel a vége előtt elkezdett esni az eső. Előbb a két BMW tette fel a köztes gumikat, majd szép lassan az egész mezőny, Glockot leszámítva. És ez eldöntötte  a világbajnoki címet!

A két világbajnoki aspiráns közül Hamilton volt kinn előbb a boxban, de Massa így is az első helyre jött vissza, míg Hamilton ötödiknek. Ekkor Vettel kezdte el támadni a britet és két körrel a vége előtt meg is előzte, miközben Massa továbbra is az élen haladt. Hamilton hiába üldözte a fiatal németet, Massa közben megnyerte a futamot és abban a pillanatban világbajnoknak érezhette magát, a Ferrari mérnökei már ölelkeztek. Csakhogy a száraz gumival versenyző Glock 18 másodpercet vesztett az utolsó körben, és két kanyarral a vége előtt Vettel és Hamilton is megelőzte.

Ezzel pedig minden idők legizgalmasabb és legdrámaibb végjátékában, a német pilóta becsengette (Glock németül csengőt, harangot jelent) a világbajnoki címet a brit pilótának!

A Brazil Nagydíj végeredménye:

1. Felipe Massa
2. Fernando Alonso
3. Kimi Raikkönen
4.Sebastian Vettel
5.Lewis Hamilton
6. Timo Glock
7. Heikki Kovalainen
8. Jarno Trulli

A világbajnokság végeredménye:

1. Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 98
2. Felipe Massa Ferrari 97
3. Kimi Räikkönen Ferrari 75
4. Robert Kubica BMW 75
5. Fernando Alonso Renault 61
6. Nick Heidfeld BMW 60
7. Heikki Kovalainen McLaren-Mercedes 53
8. Sebastian Vettel Toro Rosso-Ferrari 35
9. Jarno Trulli Toyota 31
10. Timo Glock Toyota 25
11. Mark Webber Red Bull-Renault 21
12. Nelsinho Piquet Renault 19
13. Nico Rosberg Williams-Toyota 17
14. Rubens Barrichello Honda 11
15. Nakadzsima Kazuki Williams-Toyota 9
16. David Coulthard Red Bull-Renault 8
17. Sébastien Bourdais Toro Rosso-Ferrari 4
18. Jenson Button Honda 3
19. Giancarlo Fisichella Force India 0
20. Adrian Sutil Force India 0
21. Szato Takuma Super Aguri 0
22. Anthony Davidson Super Aguri 0

Konstruktőrök versenye:

  1. Ferrari 172 pont
  2. McLaren 151
  3. BMW 136
  4. Renault 80

(Impulzus.ro)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: