2010-08-13 14:21:11• hírek • Szatmár.ro

Az utolsó fazekas

Ma már csak Istvánffy Géza foglalkozik fazekassággal Vámfaluban.

Miközben három-négy éve egy-egy udvarban még készültek hagyományos cserépedények, mostmár valóban Istvánffy Géza a vámfalui fazekasság utolsó mohikánja - az utóbbi időben a gazdasági válság ezen az ágazaton is érződik, elmondása szerint. Külföldiek még mindig felkeresik a vámfalui fazekasműhelyt, azonban egyre kevesebben. Az utóbbi időben a hazalátogató külföldön dolgozó avasiak körében is bevett szokás, hogy ajándéktárgynak vámfalui kerámiát vásárolnak.

- Aki egyszer rájön arra, hogy mondjuk a töltött káposztának teljesen más íze van egy cserépedényben elkészítve, az többé soha nem fogja lábasban, vagy fazékban készíteni ezt az ételt - mondja a mester, aki néhány műhelytitkot is megoszt az érdeklődőkkel. Így például azt, hogy a vámfalui fazekasok föld alapú festékkel színezik az égetett agyagedényeket-tárgyakat. Apáról fiúra szállt annak a titka például, hogy a fekete, fehér, vörös színt eredményező talaj melyik környező helység melyik határrészében lelhető fel. A földet - teszi hozzá - le kell darálni a használat előtt.

Istvánnfy Géza évekkel ezelőtt egy EU-s pályázatnak tulajdoníthatóan fiatalokat tanított a fazekasmesterségre az avasfelsőfalui múzeum keretében, viszont a kurzusokra járó fiatalok közül senki sem folytatta ezt a művészi szakmát: pedig jó marketinggel igen kifizetődő tevékenység volna. Az utolsó vámfalui fazekas a faluturizmus rég emlegetett fellendülésétől reméli.


Már csak Istvánffy Géza foglalkozik fazekassággal
Már csak Istvánffy Géza foglalkozik fazekassággal


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: