2017-06-23 10:19:31• hírek • Agerpres.ro

Az utóbbi 25 évben megháromszorozódott a vastagbélrák esetek száma

Az utóbbi 25 évben megháromszorozódott a vastagbélrák esetek száma - nyilatkozta csütörtökön Mircea Diculescu, a Fundeni Klinikai Intézet gasztroenterológiai és hepatológiai központjának vezetője.

'Jelenleg egy szűrőprogramon dolgozunk, amellyel kiszűrhetnénk azokat az eseteket, amelyek vastagbélrák kialakuláshoz vezethetnek. Szükség volna a lakosság tájékoztatására, hogy rendszeresen járjanak el vastagbéltükrözésre. Kolonoszkópiát ma már az ország csaknem összes nagyobb városában lehet csinálni. (...) Az utóbbi 25 évben megháromszorozódott a vastagbélrák esetek száma' - nyilatkozta Mircea Diculescu, a 37. országos gasztroenterológiai, hepatológiai és endoszkópiai kongresszuson.

A szakember véleménye szerint a vastagbélrák kialakulásának leggyakoribb oka a nem megfelelő táplálkozás, ám nem javallja a különböző korlátozó kúrákat sem.

'Én nem vagyok a mindenféle korlátozó kúrák híve. Azt gondolom, hogy isten mindenevőnek teremtette az embert, azaz, hogy mindenből egyék. A korlátozó kúrák táplálék- és vitaminhányt okozhatnak. Én kiegyensúlyozott étrendet javasolok. Kerüljük a gyorséttermeket, együnk naponta legalább egyszer meleg ételt és ne ugorjuk át a reggelit. Amikor hazaérünk, egész napra eszünk - ez a lehető legrosszabb szokás. Lehetőleg egészségesen táplálkozzunk' - mondta az orvos, aki hozzátette: a 'kalóriákat ellenőrizni kell'.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: