2011-06-27 18:54:48• hírek • Kocsis Zoltán

Érthetetlen átszervezés

Komoly strukturális átszervezés előtt áll Szatmár megye vidéki rendőrsége, melynek jogosultságáról az illetékeseknek nem sikerült meggyőzniük a sajtó képviselőit. Remélhetőleg a lakosokat igen.

Hétfő délelőtt Radu Giurca prefektus, dr. Talos Constantin, a Szatmár Megyei Rendőrfelügyelőség főfelügyelője valamint Muresan Marius rendőrtiszt a Szatmár Megyei Prefektúra épületében vázolta fel a karhatalom vidéki egységeinek strukturális változásait.

Ezek szerint az eddigi 59 helyi rendőrs megszűnik, helyette tizenkét területi őrs jön létre. Mivel ez nem jár létszámcsökkentéssel, ez azt jelenti, hogy a rendőrök egy-egy nagyobb területet lefedő őrsön összpontosítják tevékenységüket. Bogdándon, Hadadon és Magyarcsaholyban ilyen területi őrssé alakul át a mostani helyi őrs, míg további kilenc jön létre Szamosborhidon, Sárközújlakon, Szatmárnémetiben, Krasznabélteken, Mezőpetriben, Tasnádon, Nagykárolyban, Kisgércén és Avasújfaluban.

Ezeken a területi őrsökön legkevesebb tizennyolcan teljesítenek majd szolgálatot, ami elvileg lehetővé teszi a huszonnégy órás őrjáratokat, anélkül, hogy bárki is túlórára kényszerülne. A dolog érdekessége, hogy amint azt dr. Talos elmondta, a megszorításokat szajkózó kormánylépések ellenére az átszervezés után nőni fognak a rendőrség kiadásai. Statisztikák szerint Szatmár megyében a sürgősségi hívást követő negyed órában a rendőrség már a kiér a helyszínre. Nos, ezt az időt nehéz lesz majd teljesíteni olyan körülmények között, hogy például Krasznabéltek és Szatmárhegy között bőven 40 kilométer a távolság az infrastrukturális hiányosságok miatt.

Észérvekkel szintén nehezen magyarázható Giurca azon felhívása is, mely szerint lehetőleg miden polgármesteri hivatal kövesse Szatmárpálfalva és Udvari példáját és hozzon létre helyi rendőrséget. Mindezt a saját költségén. Sok helyütt azonban a közvilágítás egész éjszakai működtetésére sincs elég pénz...

A hab ezen a nehezen lenyelhető tortán az, hogy a prefektúra honlapján közvitára bocsátják a tervezetet, miközben arra a belügyminisztérium már rábólintott.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: