2011-08-31 15:35:07• hírek • Kocsis Zoltán

„Az útlevélosztálynak civilizált épületre lenne szüksége”

Szerdán Szatmárnémetiben tett munkalátogatást Mihai Capra, a prefektusokkal való kapcsolattartásért felelős államtitkár, aki Radu Giurca prefektussal és Pataki Csaba alprefektussal a Szatmár megyei dekoncentrált intézmények átszervezésének folyamatairól és üteméről tárgyalt.

Az ezt követően megtartott sajtótájékoztatón elhangzott többek között, hogy Szatmár megyében az átszervezések kapcsán 124 határrendészeti, 84 csendőrségi, 30 tűzoltósági és 24 rendőrségi munkahely szűnt meg. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ennyi ember került az utcára, hisz egyesek „átigazoltak" valamely más intézményhez, vagy más módon léptek ki a testületekből - összességében mintegy három tucat embert bocsátottak csak el.

Capra elmondta továbbá, hogy egyelőre korai lenne kiértékelni a rendőrségi átszervezések következményeit, egy azonban máris biztos: a nagyobb távolságok miatt alaposan megnőtt a rendőrautók fogyasztása... Ám megnyugtatta hallgatóságát, hogy a hatékonyság tekintetében pozitívak a visszajelzések. Megtudhattuk továbbá, hogy új modellt többek között Bihar megyében is tesztelték.

Az államtitkár nem hagyhatta ki a regionális átszervezés tematikáját sem, amellyel kapcsolatban megjegyezte: a következő parlamenti ciklusban (azaz karácsonyig, szerk.) mindenképpen döntést kellene hozni, mivel a jövő év már a választásokról fog szólni.

Capra elmagyarázta, hogy amennyiben létrejönnek az új „szupermegyék", minden új megyében egyetlen prefektus lesz, a mostaniak pedig regionális igazgatóságokká alakulnak, csökkentett apparátussal. Ennek ellenére a lakosság számára az ügyintézés nem változik majd, nem centralizálják például a személyigazolványok és egyéb dokumentumok kiadását sem. Ráadásul a személyes dokumentumokat sem kell majd kicserélni automatikusan, egészen addig maradhat párhuzamosan az új okmányokkal, amíg azokat amúgy is ki kell cserélnie tulajdonosának.

Capra szerint fontolóra kellene venni egyes polgármesteri hivatalok átalakítását is. „Jelenleg Romániában a polgármesteri hivatalok 70% nem tudja eltartani magát saját jövedeleméből. Ilyen körülmények között tarthatatlan, hogy sok polgármesteri hivatal kevesebb, mint 1500 lakos felett rendelkezik". Az államtitkár hozzátette: nem híve annak, hogy egy pontos számot szabjanak meg alsó limitként, hisz figyelembe kell venni a helyi specifikumokat is.

Az államtitkár megjegyezte továbbá, hogy meglátogatván a Szatmár megyei dekoncentrált intézményeket, megállapította, hogy az Útlevél-főigazgatóság épülete nem igazán méltó az intézményhez és nem felel meg a kor követelményeinek, egyszersmind reményének adott hangot, hogy rövid időn belül az illetékeseknek sikerül egy civilizáltabb helységet találniuk.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: