2019-04-25 16:01:04• hírek • Bede Emőke

Az utak és a kórházak fejlesztésére költi a legtöbb pénzt idén a megyei tanács

Csütörtök délben ismét asztalhoz ültek a Szatmár Megyei Tanács tagjai, s az eléjük kerülő napirendi pontok közül kétségtelenül a megye konszolidált költségvetési tervezetéről szóló volt a legfontosabb.

A 2019-es büdzsé elfogadását megelőzően Pataki Csaba tanácselnök ismertette a jelenlevőkkel, melyek azok a területek, melyekre ebben az évben a legtöbb pénzt fogják elkülöníteni. Mint kiderült, Szatmár megyének idén összesen 429,5 millió lejből kell gazdálkodnia: 210,4 millió a tanács és a számára alárendelt intézmények működését szolgálja, a fennmaradó 219,1 millió lejt pedig fejlesztésekre fogják költeni.
 

A legtöbb pénzt a megyei utak karbantartása, illetve korszerűsítése fogja elvinni, pontosabban szólva 16,9 millió lejt az előbbi célra, 186,3 millió lejt pedig utóbbira fognak elkülöníteni. A Szatmár megyei egészségügyi intézmények működésre és fejlesztésre idén 27,3 millió lejt kapnak, mely a következőképp oszlik meg az egyes kórházak között: a sürgősségi kórház 12 millió, az Avasfelsőfalusi Városi Kórház 2,2 millió, a Szatmárnémeti Tüdőkórház pedig 1,8 millió lejből gazdálkodhat az idén. A fennmaradó összeget fejlesztésekre fogják költeni: a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház bővítésére 1,4 millió jut, a sürgősségi osztály fejlesztésére pedig 7,6 millió lej. A minden évben nehéz anyagi helyzettel küszködő Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságnak idén 72,2 millió lejt utalnak ki.
 

Bár kétségtelenül ezek a legfontosabb finanszírozásra szoruló területek, de 36 millió lejnyi összeget sikerült elkülöníteni a „Kultúra, rekreáció és vallás” fejezetre is. A tanácstagok rövid egyeztetés után megszavazták a 2019-es költségvetést, így az idei év alakulása csütörtökön végre határozottabb körvonalat öntött.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: