2019-02-28 04:31:45• hírek • MTI

Az űrbe terveznek naperőművet a kínaiak

A kép illusztráció (Fotó: EPA/Matt Campbell)
A kép illusztráció (Fotó: EPA/Matt Campbell)

Kínai tudósok elkezdték tervezni egy űrbeli naperőmű tesztlétesítményét – adták hírül a helyi lapok szerdán.

A teszterőmű Csungking város Pisan kerületében lesz – idézte a China Daily Hszie Keng-hszint, a csungkingi innovációs kutatóintézet helyettes vezetőjét. A létesítményben az űrbéli naperőmű kivitelezhetőségét fogják vizsgálni. A teszterőmű egy 133 ezer négyzetméteres területen épülhet, hogy űrbeli transzmissziós lehetőségeket mutasson be, miközben a Földre visszasugárzó mikrohullámok élő szervezetekre gyakorolt hatását kutatja – írta a lap.
 

A projektbe 100 millió jüant (4,2 milliárd forint) fektet a pisani kerületi hatóság. A bázist egy-két év alatt építenék meg. Amint készen áll, a tudósok és a mérnökök napelemekkel felszerelt, rögzített ballonok segítségével vizsgálják a mikrohullámok továbbításának technológiáit. A ballonok paneljei napfényt gyűjtenek, a napenergiát mikrohullámmá alakítják, mielőtt visszasugároznák a Földre.
 

A földi fogadóállomások a mikrohullámokat elektromos árammá alakítják és egy hálózatba továbbítják. A kutatás egyelőre kezdeti fázisban van, az állomás méretét, súlyát még nem határozták meg. Ha minden rendben halad, a kínai naperőművet a Föld fölött 36 ezer kilométerrel helyezik üzembe, és 2040 előtt kezdi el az energiaszolgáltatást.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: