2012-10-02 13:43:06• hírek • Szatmár.ro

Kukoricafosztó az Aranykapu Fonó-Házban

Szombat délután ismét hagyományőrző rendezvényre kerül sor az szatmárnémeti Aranykapu Kulturális Egyesület háza táján.

Ezúttal a múlt században még sokáig működő kukoricafosztók hangulata elevenedik meg  játékos formában, megidézve ezt az egykor kalákában végzett őszi társasmunkát, mely a mi vidékükön „máléhántás",  „máléfejtő" néven is ismeretes volt. A kukoricacsöveket betakarítás után egy-egy háznál közösen, rokonok, szomszédok segítségével hántották, azaz fosztották meg leveleitől.

Ezek az összejövetelek jó alkalmat szolgáltattak egyúttal szórakozásra, mulatozásra, legényeknek-leányoknak ismerkedésre, tréfálkozásra is. A szombati, gyerekeknek szóló rendezvény során a kukorica különböző részeit felhasználó kézműves tevékenységek mellett a résztvevők bekapcsolódhatnak a kukoricafosztókban régen játszott népi gyermekjátékokba, kukoricából készülő finomságot készíthetnek, de nem hiányoznak majd az alkalomhoz illő népdalok, mesék sem, mindeközben pedig a gyermekek néprajzi és biológiai ismeretekkel is gazdagodhatnak.

A délután 16 órakor kezdődő kukoricafosztó helyszíne a Toldi (Nicolaie Iorga) utca 52. szám alatti Aranykapu Fonó-Ház, a belépődíj 10 lej egy gyermek számára. A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: