2020-07-08 14:43:51• hírek • Agerpres

Az uniós átlagnál nagyobb mértékben nőttek a lakásárak Romániában az első negyedévben

illusztráció
illusztráció

Az idei első negyedévben 3,3%-kal nőttek a lakásárak Romániában az előző három hónaphoz viszonyítva; uniós viszonylatban ez a hatodik legnagyobb arányú növekedés – derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat által szerdán közzétett adatokból.

Az Eurostat szerint az euróövezetben 0,9 százalékkal, míg az Európai Unióban 1,2 százalékkal emelkedtek a lakásárak a jelzett időszakban.

Az EU-tagállamok közül negyedéves összevetésben Portugáliában nőtt a legnagyobb mértékben a lakások ára (4,9%-kal), majd Észtország (4,8%), Szlovákia (4%), Luxemburg (3,8%), Lengyelország (3,6%) és România (3,3%) következik a sorban. Árcsökkenést csak Máltán (mínusz 4,3%), Magyarországon (mínusz 1,1%), Írországban (mínusz 0,8%) és Belgiumban (mínusz 0,1%) regisztráltak.

2019 első negyedévéhez viszonyítva az idei első három hónapban az Európai Unióban 5,5 százalékkal, az euróövezetben pedig 5 százalékkal emelkedtek a lakásárak. Az euróövezetben ez a legjelentősebb növekedés 2007 második negyedéve óta.

Éves összevetésben Luxemburgban ugrottak meg a legnagyobb mértékben az árak, 14 százalékkal, aztán Szlovákia következik 13,1 százalékkal, majd Észtország 11,5 százalékkal, Lengyelország (11,3 százalékkal), Portugália (10,3 százalékkal), Horvátország és Lettország (mindkettő 9,1% százalékkal) és Románia (8,1 százalékkal). Csak egy tagállamban csökkentek az árak: Magyarországon 1,2 százalékkal.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: