2020-06-13 12:13:31• hírek • Bede Emőke

Az uniós átlagnál jóval kevesebb autó fut a román utakon

Az Európai Unió tagállamainak adatait összehasonlítva Luxemburgban a legmagasabb az úgynevezett motorizációs ráta, ugyanis ebben az államban 1000 lakosra nem kevesebb mint 676 személyautó jutott a 2018-as évben. A kicsike államot a listán Olaszország és Finnország követi holtversenyben, ugyanis e nemzetek esetében minden 1000 lakosra 639 kocsi jut – derül ki az Eurostat nemrégiben közzétett jelentéséből.

A lista legvégén Románia kullog, ahol 1000 lakosra számítva mindössze 332 autó jut, de a sereghajtók között van Lettország (369 autó/1000 lakos) és Magyarország is (373 autó/1000 lakos). Az Európai Uniós statisztikai hivatala emellett azt is megállapította, hogy a legtöbb személyautót Németországban jegyzik, ahol nem kevesebb mint 47 millió kocsi van forgalomba jegyezve. A németeket az olaszok követik 39 millió autóval, majd jönnek a franciák, ahol 32 millió kocsit tartottak nyilván a hatóságok.


S noha ezekben az országokban tartották számon 2018-ban a legtöbb bejegyzett személyautót, azért a többiek is keményen dolgoznak azon, hogy lépést tudjanak tartani a nyugatiak által diktált ütemmel. A motorizációs arány legnagyobb mértékben Romániában nőtt (31 százalék), majd következik Csehország, Szlovákia és Litvánia – mindegyikük 19 százalékkal –, a sort pedig Magyarország és Portugália (17 százalék), illetve Ciprus (15 százalék) zárja.


Az Eurostat mindezek mellett azt is felmérte, hogy mennyire van elöregedve az uniós tagállamok autóparkja. Kiderült, Lengyelországban a legmagasabb az öreg, tehát a 20 éves vagy annál régebbi kocsik aránya (36,5 százalék), de Észtország (29,6 százalék), Finnország (25,2 százalék) és Románia (21,4 százalék) is csak egy hajszállal teljesít jobban e kritérium szempontjából.


Zölddel a két évnél fiatalabb autók aránya, kékkel pedig a húsz évnél öregebb autók aránya a listavezető országok esetében


Mi a helyzet Szatmár megyében?

Noha frissebb adatokkal is rendelkezünk már, a hitelesség kedvéért mi is visszakerestük a 2018-as esztendő adatait. Két évvel ezelőtt 6,4 millió autót tartottak nyilván Romániában, s ezeknek sajnos 47 százaléka 15 évnél idősebb volt, holott 2010-ben ez az arány még csak 26 százalékon állt. Az idős autók számának szignifikáns megugrása egyenesági következménye volt ez annak a kormányzati döntésnek, mely eltörölte a környezetvédelmi illetéket, hiszen ennek köszönhetően két év alatt kb. 1 millió autót hoztak be az országba. Azt pedig már csak halkan tesszük hozzá, hogy az elemzett időszakban nem csak az öreg autók szám ugrott meg, hanem a dízelmotorosoké is - 24,8 százalékról 44,6 százalékra –, azaz javában özönlenek hozzánk a nyugatról a dízelbortány miatt kiszuperált kocsik.


Ahhoz tehát kétség sem fér, hogy elöregedőben van tehát a román gépjárműpark, de vajon mi a helyzet megyei lebontásban? Nos, 2018-ban az országos autó-életkor 15,4 év volt, ám az egyes megyék között akár két évnyi különbség is lehet. A legfiatalabb autókat cseppet sem meglepő módon Bukarestben hajtják, ott az átlag 12,2 év. A fővárost körülölelő Ilfov megyében 12,5 évvel lehet számolni, Argesben 15 évvel, Brassóban és Konstancában 15,3-mal, majd hajszállal lemaradva, 15,4-es átlagéletkorral érkezik Kolozs is.


A sereghajtók között, Mehedinti (17,3 év), Krassó-Szörény és Suceava (17,1 év) után érkezik Szatmár megye és a szomszédos Szilágy is, ahol a gépjárműpark átlagéletkora nem kevesebb mint 16,9 év, azaz kb. 6 évvel fejeljük meg az uniós átlagot.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: