2013-06-28 08:36:09• hírek • MTI

Az ukránok több mint fele nem tartja magát európainak

Az ukránoknak több mint a fele, azaz 55 százaléka nem érzi magát európainak - derült ki abból a felmérésből, amelyet csütörtökön tettek közzé.

Két neves ukrán közvélemény-kutató cég, a Razumkov központ és a Demokratikus Kezdeményezések nevű alapítvány által végzett felmérés alapján a megkérdezettek zöme, 59 százalékuk válaszolt úgy, hogy az anyagi jólét alapján méri le, hogy európainak tekinti-e magát vagy sem. A résztvevők 40,5 százaléka a szabadság és a demokrácia szintjét jelölte meg fő ismérvként az európaiság kérdésében, míg 24,5 a vízummentességet az európai uniós tagországokba.

A 18 és 29 év közöttiek 43 százaléka, a náluk idősebb korosztálynak pedig a 62 százaléka nem tartja magát európainak.
A pártpreferenciák alapján a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt támogatói közül tartják a legtöbben magukat európainak, a megkérdezettek 51 százaléka. Őket követik 44,5 százalékkal a Vitalij Klicsko vezette UDAR (Ütés) párt szimpatizánsai.
Területileg a nyugati országrészben 50 százalék válaszolt úgy, hogy európainak tartja magát, míg Kelet-Ukrajnában 62 százalék az ellenkezőjét állította.  

A felmérésben részt vevők 42 százaléka szerint Ukrajnának az európai integráció útját kell választania, 31 százalékuk szerint a Moszkva által létrehozott orosz-fehérorosz-kazah vámunióhoz való közeledést, 13,5 százalékuk szerint pedig egyiket sem kell a két irányvonal közül.

Az európai integrációt a pártok közül a Szvoboda szavazói támogatják a legnagyobb arányban - 71 százalékuk - miközben a tavalyi októberi parlamenti választások előtt, amikor is először jutottak be a parlamentbe, a párt még nem képviselt ebben a kérdésben határozott véleményt.

Az orosz vezetésű vámuniót viszont továbbra is hagyományosan a kommunista párt hívei támogatják a legnagyobb arányban, azaz 79,5 százalékuk, a kormányzó Régiók pártjának szimpatizánsai közül pedig 57 százalék.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: