2013-06-06 10:32:33• hírek • MTI

Az ukránok kemény kezű vezérre vágynak

Az ukránok 59 százaléka szerint az országnak inkább kemény kezű vezetőre van szüksége, mint demokráciára - derült ki abból a felmérésből, amelyet a Rejting közvélemény-kutató intézet hozott nyilvánosságra szerdán.

A megkérdezettek 41 százaléka sajnálja ugyanakkor a Szovjetunió 1991-es szétesését, 44 százalékuk viszont épp ellenkezőleg, nem kívánja vissza a szovjet időket. A szociológiai intézet rámutatott arra, hogy az elmúlt 2,5 év alatt 46 százalékról esett vissza a Szovjetunió iránt nosztalgiát érző ukrajnaiak száma, ami elsősorban demográfiai okokkal magyarázható. Elsősorban ugyanis az idősebb korosztály táplált nosztalgikus érzelmeket a szovjet idők iránt. A Szovjetuniót "visszasírók" háromnegyede viszont kemény kezű vezért szeretne látni az ország élén, 50 százalékuk visszatérne a szocialista tervgazdálkodáshoz, 40 százalékuk pedig erősebb cenzúrát szeretne az ukrán sajtóban és médiában.    

A szovjet idők iránti nosztalgiától függetlenül általában az erős vezér iránt áhítozóknak ugyanakkor 42 százaléka nem találja kielégítőnek a sajtószabadságot, 26 százalékuk viszont a mostaninál is erősebb cenzúrát szeretne.
A felmérésben - amelyet márciusban készítettek kétezer nagykorú állampolgár megkérdezésével - összességében a résztvevők fele a piacgazdaság további fejlesztése mellett tette le a voksát, míg 31 százalékuk inkább visszatérne a szocialista időkre jellemző tervgazdálkodáshoz.

Érdekes ellentmondásnak tűnik, hogy az országot kemény kézzel irányító vezetőre vágyók egyharmada egyben nagyobb sajtószabadságot szeretne, 40 százalékuk pedig a piacgazdaságot támogatja.  
Területi elosztásban a keleti országrészben lévő Donyeck térségében és délen 70 százalék, míg Ukrajna középső és északi részén 50 százalék szeretne erős vezért látni az ország élén. A Kommunista Párt híveinek 80 százaléka, a kormányzó Régiók Pártjának pedig 70 százaléka vágyik kemény kezű irányításra, a három parlamenti ellenzék, a Julija Timosenko mögött álló Haza, a Vitalij Klicsko vezette UDAR (Ütés) és a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt szimpatizánsainak viszont kevesebb, mint a fele.

A közvélemény-kutató adatai szerint az orosz anyanyelvűek közül többen szeretnének erős vezetőt, mint nagyobb demokráciát az országban, illetve visszatérést a tervgazdálkodáshoz, mint az ukránul beszélők többsége.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: