2014-05-02 16:03:37• hírek • Varga Béla/MTI

Az ukrán hadsereg támadásba lendült, Moszkva fenyegetőzik

Azonnali fegyverletételre, valamennyi túsz szabadon engedésére, az elfoglalt közigazgatási épületek elhagyására és a rendbontás beszüntetésére szólította fel a kelet-ukrajnai fegyveres szakadárokat pénteken Arszen Avakov ukrán belügyminiszter.

Az ukrán belügyminisztérium honlapján közzétett ultimátum szerint a hatóságok készek arra, hogy amnesztiában részesítsék a civil ellenállásban és a közigazgatási épületek elfoglalásában résztvevőket, amennyiben nem követtek el súlyos bűncselekményeket. "Készek vagyunk tárgyalni a tiltakozókkal és a képviselőikkel. A terroristákra és fegyveres szakadárokra azonban elkerülhetetlen büntetés vár" - jelentette ki Avakov.

A belügyminiszter Facebook-oldalán közölte, hogy a hadsereg, a belügyminisztérium és a Nemzeti Gárda csapatai péntek hajnali fél ötkor támadást indítottak a kelet-ukrajnai Szlovjanszk ellen, szoros gyűrűbe fogták a várost és felszámolták a szakadárok tíz közúti ellenőrző pontját. Egyben felszólította a szlovjanszki és kramatorszki lakosokat, hogy ne menjenek az utcára és a lakásokban az ablakokhoz.

Avakov azt is írta, hogy a terrorellenes művelet körzetében leállították a vasúti közlekedést és minimálisra korlátozták a közúti forgalmat Szlovjanszk környékén. A belügyminiszter az utazástól való tartózkodásra szólította fel a helyieket.

Az ukrán védelmi minisztérium jelentése szerint Szlovjanszk körzetében a fegyveresek péntekre virradóra hordozható légvédelmi rakétával lelőttek két Mi-24-es helikoptert, aminek következtében két katona életét vesztette, több pedig megsebesült. Egy Mi-8 típusú helikoptert kézifegyverekből leadott lövések értek, de a gépen senki nem sérült meg. A helyszínen speciális bizottság vizsgálódik az ügyben.

A védelmi tárca közlése szerint vállról indítható légvédelmi rakéták használata azt bizonyítja, hogy az ukrán katonákkal szemben közel sem "békés tiltakozók" lépnek fel, hanem a legmodernebb hadifelszereléssel ellátott, jól kiképzett diverzáns csoportok, amelyek terrorcselekmények elkövetésével és felforgató akciókkal igyekeznek destabilizálni a helyzetet.

A védelmi minisztérium időközben bejelentette, hogy Szlovjanszk közelében, egy szakadárok által ellenőrzött úttorlasznál őrizetbe vettek négy fegyverest, akikről azt feltételezik, ők lőtték ki a rakétákat a katonai helikopterekre.

Dmitro Timcsuk, a kijevi Katonapolitikai Kutatások Központjának vezetője Facebook-oldalán arról számolt be, hogy péntek reggel Szlovjanszban fegyveresek megpróbálták hatalmukba keríteni a Moszkva és Mariupol között közlekedő személyvonatot. A kísérletet a terrorelhárító egységeknek sikerült megakadályozniuk, és értesülései szerint az akció során senki nem sérült meg.

Ugyancsak Timcsuk írta, hogy értesülései szerint a szlovjanszki szakadárokat irányító orosz hírszerző tiszt, Igor Girkin csapatával együtt arra készül, hogy kitörjön az ukrán csapatok ostromgyűrűjéből.

Délutánra az Ukrán Nemzeti Gárda (NGU) harcosai gyakorlatilag megtisztították a kelet-ukrajnai Szlovjanszkot a fegyveresektől - jelentette be Sztepan Poltorak altábornagy, az NGU parancsnoka.

Az ukrán belügyminisztérium honlapján közzétett nyilatkozatában Poltorak közölte: az NGU Szlovjanszkban tartózkodó tagjai készen állnak arra, hogy végrehajtsák azokat a harci feladatokat, amelyeket a nép, a hatóságok vagy a körülmények állítanak eléjük. A terrorellenes műveletet az NGU minden veszteség nélkül hajtotta végre, és sebesülés sem történt - tette hozzá. A parancsnok szerint az NGU tagjai szakszerűen végrehajtott akciójukkal gyakorlatilag megtisztították Szlovjanszkot a „terroristáktól", akik közül sokan jól ki voltak képezve.

Moszkva a kelet-ukrajnai hadművelet azonnali beszüntetésére szólította fel Kijevet az orosz külügyminisztérium pénteki közleménye szerint.

A tárca felháborodását fejezte ki a kelet-ukrajnai Szlovjanszknál megkezdett "megtorló hadművelet" miatt, és külön bírálta, hogy abba a radikális ukrán Jobboldali Szektor és egyéb szélsőségesen nacionalista szervezetek "terroristáit" is bevonták.

A moszkvai közlés szerint az ukrán hadsereg egységei páncélosokat, harci helikoptereket is bevetnek, és azokról rakétákkal lövik a "tiltakozókat", valamint halottakról és sebesültekről érkeznek jelentések. A tárca arra figyelmeztet, hogy az ukrán hadseregnek a lakosság elleni bevetése bűncselekmény, és katasztrófába sodorja Ukrajnát.

Az orosz külügy Kijevnek a nemzeti párbeszéd megkezdéséről szóló nyilatkozatait képmutatásnak nevezte, és közölte, hogy az ukrán hatalom durván megsértette a válság rendezését célzó április 17-i genfi megállapodást is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: