2013-10-01 19:25:39• hírek • Kocsis Zoltán

Az újabb ígéret szerint hamarosan elkészül a Poliklinika

Számos bejelentett és elhalasztott átadási dátum után, Adrian Stef szerint hamarosan befejezik a Gheorghe Lazar utcai Járóbeteg-ellátó épületének felújítását. Elmondása szerint már az utolsó simításokat végzi a kivitelező cég.

A Gheorghe Lazar utca 2. szám alatt álló Járóbeteg-ellátót, vagy ahogy a szatmáriak számára ismerősebben cseng, a Poliklinikát 1963-ban építették. Mivel teljes felújításon azóta nem esett át, igen-igen szükséges volt a renoválása. A Szatmár Megyei Tanács 2011. novemberében látott hozzá ennek előkészítéséhez, majd 2012 március elején fogtak hozzá a munkálatokhoz. Cseke Attila akkori egészségügyi miniszterrel folytatott tárgyalása után Csehi Árpád akkori tanácselnök január 16-án jelentette be, hogy 12 millió lejt kap a megyei tanács egészségügyi fejlesztésekre a 2012-es esztendőre, ebből pedig négy millió lejt fordítanak a poliklinika felújítására. Egy hónappal később az utolsó rendelő is kiköltözött az ingatlanból. A közbeszerzési licitet a nagyváradi SC. Tehno Clima S.A nyerte meg, március első napjaiban el is kezdte a munkát. Ekkor 5,56 millió lej volt az erre a célra szánt összeg, a tervek pedig úgy szóltak, hogy júniusra (a félreértés elkerülése végett, 2012 júniusáról volt szó) véget is ér a felújítás.

Május elején aztán már látni lehetett, hogy ezt az ütemet nem lehet tartani. Csehi össze is hívta az érintetteket és arra kérte őket, tegyenek meg mindent, hogy a szerződés szabta időpontig elkészüljön a munka. A tárgyalásig az ingatlanban modernizálták az elektromos áram hálózatát, a fűtés-, a vízvezeték- és a kanalizálási rendszert, a lépcsőházban biztonsági üveget szereltek fel az ablakokra. A beltérben leszedték az álmennyezetet és felszedték a padlót, aminek következében súlyos károsodást fedeztek fel az épület tartószerkezetében: a födémben, a gerendákban. Ezek a meghibásodások akkor keletkeztek, amikor építésekor az álmennyezetet a födém vasalásához rögzítették és szintén nem tett jót az épület stabilitásának, hogy a földszinti padló alá döngölték a különböző építkezési hulladékot. Mindezen meghibásodások kijavítására a nagyváradi cég egy modern karbonszálas technológiát javasolt.

A következő helyszíni szemlére nem kellett sokat várni, július végén azonban már Adrian Stef volt a házigazda. Ekkor elmondták, hogy a felfedezett statikai problémák miatt 25%-kal, azaz 850.000 lejjel növelik a munkálatok költségeit. A felfedezett gondok azonban tovább súlyosbodtak: egy téglával kirakott kútra is bukkantak a munkások az épület alatt, az amelyet be sem tömtek az ingatlan korabeli építői. A mennyezetek és az álmennyezetek egyes helyein mállik a beton, másutt pedig a betonvas oxidálódott meg, mivel a hat évtizeddel ezelőtti munkások felelőtlenül nem vigyáztak arra, hogy teljesen a betonba kerüljenek. Mindennek ellenére Stef azt mondta, az év végére elkészül a poliklinika.

Egy hónappal később, augusztus végén újabb látogatás, újabb helyzetelemzés és újabb ígéret. A munkálatok 60%-a el van végezve, decemberre kész lesz a járóbeteg-ellátó, hangzott el.

Ezzel aztán véget is értek a nyilvános helyszíni szemlék, a következő bejelentett átadási időpont pedig már 2013. áprilisa volt. Május végén egy kormánytámogatás átutalásakor a megyei tanács megszavazta, hogy annak egy részét a megyei kórházra, másik részét poliklinikára fordítják.

„Ismét elmondom: komoly technikai problémáink adódtak az elmúlt másfél évben. Ezzel együtt biztosíthatok mindenkit, a kivitelező cég büntetést fog fizetni minden egyes napnyi késedelemért", jelentette ki Stef legutóbbi sajtótalálkozáson. „Az utolsó simításokat végzik már a munkások, hamarosan készen lesz az európai színvonalú járóbeteg-ellátó", jelentette ki.

Ezúttal azonban a határidő helyett, csak a "hamarosan" időhatározó hangzott el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: