2009-10-30 13:54:40• hírek • Parajdi Andrea

Az új század betegsége

Mivel az utóbbi tizenöt-húsz évben megemelkedett az átlagéletkor, ezért a csontritkulást nevezhetjük akár a XXI. század egyik legkomolyabb egészségügyi társadalmi problémájának is, hiszen a betegség immár hangsúlyosabban jelenik meg. A legjobb gyógymód a megelőzés.

A csontritkulás leginkább a nőket fenyegeti, bár a férfiaknál sem ritka. Nőknél  általában a változókorral, vagyis a menopauzával hozzák kapcsolatba, ugyanis kimutatták, hogy ilyenkor a nők hormonháztartása megváltozik, új egyensúlyi állapotba kerül, amelynek hatására a csontszövet veszít tömörségéből és ellenállóképességéből.

Minél hamarabb következik be a menopauza annál nagyobb a valoszínűsége, hogy 10-15 év elteltével csontritkulás alakul ki. A „lappangó járvány"  nagy veszélye az, hogy a csont szilárdságának csökkenése miatt egy adott korban kisebb, akár hétköznapi trauma is komoly törést idézhet elő. Bekövetkezhet combnyaktörés, eltörhet a karcsont, vagy megtörténhet, hogy egy szokványos terhelés hatására összeroppannak a csigolyák.

Ez utóbbi komoly következményekkel járhat, ugyanis ha elmozdulnak a keletkezett csontszilánkok, becsúszhatnak a gerincvelő űrbe, így nyomhatják, vagy akár át is vághatják azt, ezáltal pedig bénulásos tünetcsoport alakulhat ki. Egy ilyen betegséget gyakran még idegsebészeti beavatkozással sem lehet meggyógyítani, éppen ezért a szakemberek a csontritkulás megelőzésére helyezik a hangsúlyt.


Csontritkulás


Időben kell a csontritkulást felfedezni hiszen mára már nagyon modern és jó  minőségű gyógyszerek állnak rendelkezésre ahhoz, hogy az osteoporosist eredményesen kezelhessük. Mivel ez a probléma széles tömegeket érint, világszerte számos helyen szűrőprogramot indítottak be, amelyekkel a csontsűrűség mérés fontosságát hangsúlyozzák, hiszen a kezdeti fázisban felismert betegségek nem csak megállíthatók, de visszafordíthatók is.

Mivel a modern gyógyászat kiemelten foglalkozik a szűrővizsgálatok népszerűsítésével, ezért a legtöbb egészségügyi intézmény  arra törekszik, hogy a legmodernebb készülékek beszerzésével kínáljon minél nívosabb szolgáltatást pácienseinek. Szatmár megyében egyedüliként a West Medica Klinika bővítette műszerparkját egy olyan csontsűrűség-mérő készülékkel, amelynek pontossága jóval nagyobb a hagyományos ultrahangos méréshez képest. A készülék a legmodernebb Röntgen-sugártechnikán alapszik, amely ugyanakkor a vizsgálat alkalmával elenyésző sugárterhelést mér a szervezetre. A páciensnek a teljesen fájdalommentes csontsűrűség mérés alatt mindössze annyi a feladata, hogy lábfejét a készülékre helyezze, majd alig egy-két perc elteltével már kezébe is veheti a pontos eredményt.


csontritkulás mérő készülék


A hagyományos ultrahangos készülékek eredményei olykor lehettek tévesek is, hiszen mindenkinek különböző vastagságúak a bőr alatti kötőszövetrétegei. Ha a készülék ultrahang-nyalábja vizsgálat során egy, az átlagnál  vastagabb vagy éppen vékonyabb bőr alatti szövetbe ütközött, torzulhattak az eredmények. Az új műszer kiküszöböli ezt az elcsúszást, ugyanis speciális lézernyaláb segítségével mérés előtt „letapogatja" a lábsarok régióját, és megméri a bőr alatti rétegek vastagságát, majd a kapott eredmények függvényében egy számítógépes szoftver segítségével állítja fel a 99%-ban pontos diagnozist. Az új technológia két évvel ezelőtt Európai Orvostechnikai Innovációs díjat is kapott.


csipőficam szűrés


Az ortopédia területén a West Medica Klinika azzal a legmodernebb technologián alapuló  ultrahangos készülékkel is kimagasló egészségügyi ellátást nyújt, amely újszülött gyerekek csípőficam szűrő vizsgálatát teszi lehetővé. Környékünkön mindeddig csupán olyan műszerek álltak rendelkezésre, amelyek Röntgen-technika alapján  a négy-öt hónapos  kisgyerekeknél tették lehetővé a csípőízület pozicionális rendellenességeinek a kiszűrését. Ezzel az új, ultrahangos technikán alapuló korszerű felszereléssel már a két hónapos kisbabákat is meg lehet vizsgálni. Az elváltozások korai feldezésének köszönhetően, speciális pelenkák által a gyógyulási idő a korábbi 6-10 hónap helyett lényegesen lecsökken, ugyanakkor a műszer előnye, hogy sugárterhelés nélkül dolgozik.

A West Medica Klinika arra törekszik, hogy korszerű műszerparkja segítségével minél több betegnek nyújtson Szatmár megyében elérhető, modern színvonalú orvosi ellátást.

A klinika Szatmárnémetiben a Károlyi út 3 szám alatt található. Bejelentkezni a 0261-769725-ös, a 0261769788-as, illetve a 0361-409222-es telefonszámokon lehet. Ha a klinikával kapcsolatban kérdése van írhat a caritasmedicasm@gmail.com e-mail címre, vagy tájékozódhat a www.westmedica.ro honlapon.


West Medica Szatmárnémeti


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: