2012-04-12 13:45:54• hírek • Póti Orsolya

Az új örökbefogadási törvényről tájékoztattak

Április 7-én lépett életbe az új örökbefogadási törvény. A legfontosabb módosításokról tájékoztatta a Szatmár.ro-t a Szatmár Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság szociális asszisztense, Chilintan Monica.

Az új örökbefogadási törvény szélesíti azoknak a körét, akik külföldi lakhellyel rendelkeznek, de romániai gyermeket szeretnének örökbe fogadni. Április 7-től az összes külföldön élő román állampolgár, aki Romániából fogadna örökbe gyermeket, elkezdheti örökbefogadó családként való igazolását. Mint megtudtuk, az érdekelteknek annak az országnak az örökbefogadási hatóságához kell fordulniuk, ahol élnek.

Külföldön csak azok a gyermekek fogadhatók örökbe, akiknek két év alatt nem találtak itthon örökbefogadót. Az örökbefogadást kérő személyeknek legalább egy hónapon keresztül Romániában kell lakniuk, hogy erősítsék a kapcsolatukat a gyermekkel.

Monica Chilintan, a Szatmár Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság szociális asszisztense elmondta: az új törvény végrehajtási szabályzata még nem érkezett meg, ez csak a jövőhétre várható. Az új törvény értelmében meghosszabbítható az az értékelési időszak, amely keretében megállapítják az örökbefogadásra alkalmasságot és felkészítő tanácsadást is szolgáltatnak. Ez az eddigi hatvan napos időszak, ezentúl 120 napra hosszabbítható meg.

Ezt követően az örökbefogadásra alkalmas család, vagy személy egy igazolást kap a gyermekvédelmi igazgatóságtól, amellyel az Országos Örökbefogadási Hivatalnál kell elindítsa a folyamatot.

Az új örökbefogadási törvényről tájékoztattak Az örökbefogadó család, vagy személy egy gyakorlati programon vesz részt, melynek keretében megismerkedik a kiválasztott gyermekkel, illetve különféle tevékenységeken vesz részt vele. Ez az időszak a régi törvényhez hasonlóan legfeljebb 90 nap.

Ezután a bíróság dönt afelől, hogy az érintettek örökbe fogadhatják-e a gyermeket. Ha igen, akkor az örökbefogadó két évig ellenőrzési időszak alatt áll.

Az új törvény pontosan meghatározza, milyen körülmények között fogadható örökbe egy gyermek. A házasságon kívüli gyermekek esetében megjelenik egy külön szabályozás, az apaságot vérmintából készült DNS-teszttel kell igazolni, hogy kizárják a törvénytelen örökbeadást.

Szatmár megyében jelenleg öt család várja a bíróság határozatát, így öt gyermek vett részt a gyakorlati 90 napos időszakon. Szintén öt család kapta meg az engedélyeket, és három család, valamint egy örökbe fogadni kívánó személy vár még erre - tudtuk meg Chilintantól.

A szociális és gyermekvédelmi hatóságok kötelesek a törvény életbelépését követő három hónapban átvizsgálni a rendszerben levő gyermekek személyre szabott tervét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: