2009-04-26 16:48:03• hírek • MTI

Európában még nincs sertésinfluenza-eset

Európában még nem fordult elő olyan sertésinfluenza-eset, amilyen Mexikóban eddig 81 ember halálát okozta, az Egyesült Államokban pedig többeket megbetegített - közölte vasárnap az Európai Bizottság.

"Európából még nem jelentettek előfordulást. Nagyon szoros figyelemmel követjük a helyzet alakulását" - közölte az EU-testület egészségügyi szóvivője.

Mint hozzátette, az európai egészségügyi illetékesek állandó kapcsolatban állnak az amerikai és a mexikói társszervekkel, valamint az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), és folyamatosan értékelik a rendelkezésre álló információkat.

A WHO szerint nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetet idézett elő a sertésinfluenzából kialakult, Mexikóban és az Egyesült Államokban terjedő betegség. Az ENSZ szakosított szervezetének tizenöt tagú szakértői bizottsága szombaton rendkívüli ülést tartott Genfben, ahol Margaret Chan főigazgatóval és más magas rangú tisztviselőkkel együtt meghallgatták a mexikói és az amerikai hatóságok legfrissebb tájékoztatását. A szakértők egyetértettek abban: további információkra van szükség annak eldöntéséhez, hogy emeljék-e a veszély súlyosságát jelző indexet, amely hármason áll a lehetséges hat fokozatból.

Margaret Chan felszólította minden ország egészségügyi hatóságait, hogy legyenek nagyon elővigyázatosak, kövessék figyelemmel és jelentsék a gyanús influenzaszerű vagy súlyos tüdőgyulladással járó megbetegedéseket.
"Ez egyértelműen a H1N1 jelzésű vírus egyik állati eredetű törzse, és potenciálisan világjárványt jelent, mert képes megfertőzni embereket" - mondta, elismerve ugyanakkor, hogy a jelenleg rendelkezésre álló laboratóriumi, járványtani és klinikai bizonyítékok még nem egyértelműek.

Sertések húzával terjedhet a betegség

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: