2009-11-04 16:11:06• hírek • Gozner Gertrud

Az új érettségi rendszerről

Az új érettségi rendszerről tartottak szerda délben sajtótájékoztatót a Szatmár Megyei Főtanfelügyelőség képviselői.

Szeretnénk a diákok félelmét eloszlatni az új rendszerrel szemben, az nem megnehezíti, hanem megkönnyíti az érettségizők dolgát - fejtette ki Mariana Popa főtanfelügyelő. A 2009/2010-es tanévvel bevezetésre kerülő érettségi megfelel az Európai Unió által támasztott követelményeknek, és a valóságos gyakorlati tudás megszerzésére helyezi a hangsúlyt, nem a használhatatlan információ-felhalmozásra - magyarázta Popa.

Az egyik legfontosabb változás, amit a tanügyi reform hozott magával, hogy az érettségire már decemberben megkezdődik a beiratkozás. Akik részt szeretnének venni a nyári vizsgákon, december 14 és 18 között kell letegyék a jelentkezési lapjaikat - hangsúlyozta ki a főtanfelügyelő.

A szóbeli vizsgákra 2010 februárja és júniusa között kerül sor, az írásbeli megméretések pedig június végén fognak zajlani. A román nyelv és irodalom szóbelije február 15-17 között, míg a magyar nyelv és irodalom vizsgák február 17 és 19 között történnek. A következő vizsgaperiódus április 19 és 29 között zajlik, amikoris az informatikai tudását mérik fel a  jelentkezőknek. Az idegen nyelv vizsgákra pedig május 31 és június 4 között kerül sor.

Ettől  a tanévtől kezdődően a szóbeli vizsgákra a diákok már nem jegyeket, hanem minősítéseket kapnak - vette át a szót Fodor Mihail főtanfelügyelő-helyettes. Az érettségizők teljesítményét három kategória szerint minősítik, aszerint, hogy középszinten, haladó vagy gyakorlott szinten teljesítenek a vizsgákon.

Szintén újdonságnak számít az idén bevezetésre került kötelező informatikai vizsga, amelyen keresztül a diákok számítógépes ismereteit mérik fel, mégpedig négy besorolás - kezdő, középszint, haladó és gyakorlott - alapján.  A diákok teljesítményét jegyekkel a június végén sorra kerülő írásbeli vizsgákon osztályozzák, amely négy tantárgyból fog történni: román nyelv és irodalom, magyar nyelv és irodalom, a profilnak megfelelő kötelező tantárgy és a profilnak megfelelő választott tantárgy.

Az eredményeket július negyedikén függesztik ki, ezután lehet benyújtani az óvásokat, míg a végleges eredmények július 8-ra várhatók. A korábbi rendszer szerint végzettek elismertethetik a vizsgáikat, viszont rájuk is érvényes az új érettségi rendszer, például a számítógépes ismereteket igazoló próbát mindenképp le kell tegyék - tette hozzá Mariana Brumboiu, a tanfelügyelőség szóvivője.



Mariana Brumboiu sajtószóvivő, Mariana Popa főtanfelügyelő és Fodor Mihail főtanfelügyelő-helyettes


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: