2011-12-22 15:33:12• hírek • Szatmár.ro

Az új egészségügyi kerettörvényről

Hamarosan elkezdődik a leendő egészségügyi kerettörvény tervezetének közvitája - jelentette be bukaresti sajtótájékoztatóján Ritli László egészségügyi miniszter. Az államelnöki hivatal által javasolt tervezet kidolgozásában közreműködött az egészségügyi rendszer több szakértője, a közvita során pedig a szaktárca elküldi minden érintett intézménynek és a civil szervezetnek is.

A tervezet értelmében, megmarad jelenlegi szociális biztosítás és annak begyűjtési módja, de megváltozik a begyűjtött pénz felhasználásának módja azáltal, hogy lehetőség nyílik a magánbiztosítók megjelenésére.

„Gyakorlatilag, az alapvető változás abban áll, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és az egészségügyi szolgáltatók közötti kapcsolatban megjelenik a magánbiztosítók csoportja, ami versenyképességet és gazdaságosabb forrásfelhasználást jelenthet" - magyarázta Ritli László miniszter.

A tárcavezető ugyanakkor kiemelte: a másik lényeges változás a (jelenleg a pénzforrások több mint felét felhasználó) kórházak működésében várható.

„A tervezet szerint, a kórházaknak lehetősége nyílik alapítványi vagy kereskedelmi társasági formában működni az új javaslat szerint. Ez nagyobb őnállóságot jelentene a menedzsernek és csapatának. A tervezet szintén jelentősebb változást hozhat a háziorvosi ellátásban azáltal, hogy megjelennek az önkormányzat által alkalmazott orvosok, illetve, hogy az orvosnak lehetősége nyílik egy multidiszciplináris csapatot kialakítani" - mondta Ritli László miniszter.

A kerettörvény elfogadása után, az Egészségügyi Minisztérium dolgozza ki az ún. másodlagos törvénykezés részleteit, a kerettörvényben foglalt minden szakterületre vonatkozóan.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: