2013-10-03 15:29:25• hírek • MTI

Leváltottak egy vezető korrupcióellenes ügyészt

Leváltotta a legfőbb ügyész az egyik vezető korrupcióellenes ügyészt. Traian Basescu államfő szerint az ügyész elmozdítása a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) politikai megrendelésére történt.

Lucian Papici a korrupcióellenes ügyészség (DNA) azon részlegét vezette, amely a befolyásos politikusokat érintő ügyekkel foglalkozik. Papici folytatta le az elmúlt hetekben a vádhatósági vizsgálatot például Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes ellen.

Papiciot Tiberiu Nitu legfőbb ügyész váltotta le arra hivatkozva, hogy lejárt a mandátuma. Laura Codruta Kövesi, a DNA főügyésze úgy véli, hogy a legfőbb ügyész nem tartotta be az intézmény belső szabályzatát, és nem konzultált vele.
Az ügyben megszólalt Traian Basescu, aki szerint az ügyész elmozdítása révén Victor Ponta miniszterelnök beavatkozott az igazságszolgáltatás ügyeibe. A kormányfő ugyanis egy televíziós műsorban kijelentette, hogy a leváltott ügyész "Basescu-párti, aki szerinte politikai megrendelésre dolgozott".

Az államfő szerint azért váltották le az ügyészt, mert a Szociáldemokrata Párt (PSD) és Ponta így akarta megakadályozni a Dragnea elleni vizsgálatot. Csakhogy Papici - magyarázta Basescu - már befejezte a nyomozást, és a dosszié a DNA főügyészénél van, aki maga dönt arról, hogy vádat emelnek Dragnea ellen, vagy sem. A miniszterelnök-helyettest a Basescu leváltására irányuló, tavalyi sikertelen népszavazáskor elkövetett állítólagos csalásokkal gyanúsítják.

Basescu szerint a kormányfő beavatkozása révén "összeomlott" a román független igazságszolgáltatás, és kilátásba helyezte, hogy már csütörtökön felmondja egyoldalúan a Pontával kötött társbérleti együttműködési megállapodást. A jobboldali Basescu és a szociáldemokrata Ponta ugyanis különböző politikai családokhoz tartoznak, és miután Pontáék kormányra kerültek, Basescu és Ponta kötött egymással egy ilyen paktumot, amely a minimális politikai együttműködésük szabályait és feltételeit rögzíti. Basescu szerint ennek a dokumentumnak sarkalatos pontja az igazságszolgáltatás függetlenségének a megőrzése.
Az ügyész leváltását bírálta az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL), amely szerint Románia rontotta külföldi megítélését, és ezáltal tovább csökkent az ország schengeni csatlakozásának esélyei.

Brüsszel figyelemmel kíséri 2007 óta a román igazságszolgáltatást, és minden évben jelentést készít az elért eredményekről, valamint a hiányosságokról. A legközelebbi jelentést decemberben hozza nyilvánosságra az Európai Bizottság.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: