2009-07-24 09:14:55• hírek • MTI

Az ügyészségre került a drukker-ügy

Nacionalista, soviniszta propaganda miatt tett feljelentést ismeretlen tettesek ellen a bukaresti törvényszék mellett működő ügyészségen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) - jelentette be csütörtökön Markó Béla.

Az ügy előzménye, hogy a bukaresti Steaua szurkolóinak egy csoportja a stadionban, az Újpest elleni múlt heti labdarúgó mérkőzésen gyalázkodó feliratot mutatott fel a nyilvánosságnak.

Az RMDSZ elnöke csütörtöki marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a feljelentésben a román büntető törvénykönyv 317-es cikkelyére hivatkoztak, amely a nemzeti gyűlöletkeltéssel foglalkozik.

A politikus szerint a román országos diszkriminációellenes tanács is állást foglalt a kérdésben, a magyar csapat feljelentést tett az UEFA-nál, de szerinte a tett súlyossága miatt a rendőrségnek és az ügyészségnek is végeznie kellene a dolgát.
Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy az RMDSZ miért várt egy hetet a feljelentés benyújtásával, Markó elmondta: arra számítottak, hogy az ügyészség hivatalból eljárást indít. Rámutatott: léteznek felvételek a feliratról, az ügyészség azonosíthatja az elkövetőket. Szerinte ebben az esetben az ügyészség rendelkezésére áll minden olyan adat, amelyek alapján hivatalból vizsgálatot indíthatott volna.

A politikus megállapította: Romániában erősödik a nacionalizmus. Ennek más jelei is vannak, nem csupán a Steaua-szurkolók akciója - mondta Markó, megemlítve, hogy Kolozsváron a helyi tanács megváltoztatta a Dsida Jenőről elkeresztelt utca nevét.
Egy másik példát felhozva emlékeztetett: a Kolozs megyei prefektus (kormánymegbízott) és a bíróság nem engedélyezi, hogy a kilenc százalék magyar lakossággal rendelkező Aranyosgyéresen (Campia Turzii) kétnyelvű, román és magyar helységnévtáblákat helyezzenek el. A helyi önkormányzat korábban határozatot fogadott el a kétnyelvű feliratokról, a prefektus azonban a lépést megtámadta a közigazgatási bíróságon, ez utóbbi pedig első fokon a prefektusnak adott igazat.
Markó emlékeztetett a közigazgatási törvényre, amely  szerint a több mint 20 százalék magyar lakossággal rendelkező településeken kötelező a kétnyelvű feliratok kihelyezése. A jogszabály ugyanakkor nem tiltja, hogy az ennél kisebb arányú magyar lakossággal rendelkező településeken kétnyelvű táblákat helyezzenek el.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: