2012-12-20 10:55:56• hírek • MTI

Az osztrák autósok többsége helyesli a mentősáv bevezetését

Az osztrák autósok 82 százaléka véli úgy, hogy okos dolog volt bevezetni a mentősáv kialakításának kötelezettségét az autópályákon forgalmi dugók esetén - derült ki egy szerdán ismertetett felmérésből.

Az osztrák autópálya-kezelő társaság, az ASFINAG felmérésében részt vevő autósok 98 százaléka hallott már a mentősávról és 94 százalékuk mondta azt, hogy tudja, milyen esetekben és hogyan kell félrehúzódniuk, hogy a mentőjárművek előrehaladhassanak a kocsisorok között. Az autósok 82 százaléka vélekedett úgy, hogy helyes dolog volt a mentősáv bevezetése. Az autósok közel felének voltak már tapasztalatai a mentősávval. Közülük 54 százalék vélekedett úgy, hogy az jól vagy nagyon jól működött.

Tizennégy százalék mondta azt a felmérésben, hogy nem működött a mentősáv. Ezeknek a válaszadóknak mintegy fele azzal indokolta a véleményét, hogy más autósok nem vették figyelembe a félrehúzódási kötelezettséget és előrehajtottak a kocsisorok között.

Az osztrák autópályákon és autóutakon idén január óta kötelező torlódás esetén mentősávot kialakítaniuk az autósoknak, hogy biztosítsák a mentőjárművek gyors helyszínre érkezését. Kétsávos útszakasz esetén a belső sávban balra, a külsőben jobbra kell félrehúzódniuk a gépkocsiknak. Három- vagy többsávos autópályán, illetve autóúton a legbelső sávban balra, a többi sávban jobbra félrehúzódva kell szabad elhaladást biztosítaniuk az autósoknak a mentők és a tűzoltók számára. Ha szükséges, a jobbra lehúzódók a leállósávot is igénybe vehetik.

Az év első felében még problémákról számolt be a sajtó a mentősávval kapcsolatban. Egy májusi közvélemény-kutatáson az osztrákok 80 százaléka úgy vélekedett, hogy az esetek többségében nem alakítanak ki mentősávot a dugóba kerülő autósok. Csak 15,5 százalék mondta azt, hogy jól működik a szabályozás.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: