2018-10-08 17:12:38• hírek • Nagy Tímea

Az őszi váratlan vendégsereg, a poloska invázió

Foto: 24.hu/Vétek Gábor
Foto: 24.hu/Vétek Gábor

Az elmúlt hetek váratlan vendégeiből az egész városnak elege lett. Kéretlen bejönnek a lakásba, hangosan döngicsélnek vagy épp alattomos módon, behúzódnak egy-egy résbe. Ha nem fogjuk meg, kitelelnek, ha megfogjuk, büdösek.

Márk-Nagy Jánossal, az EKE szakértőjével beszélgettünk a poloskajárásról és a teendőinkről a megelőzés érdekében.

 

Ki ne utálná a poloskákat? Sajnos, ők erről nem tehetnek. A poloska, avagy büdösbogár egy idegenhonos és invazív faj. Ez azt jelenti, hogy nem idevalósi, nincs természetes ellensége és nincs, ami megbetegítse, csak a fagy tizedeli az állományt, valamint gyorsan szaporodik. Ez a két tény együttesen tehet arról, hogy a hideg idő beköszöntével az állatok óriási számban jelennek meg az emberek életterében.

 

Szerencsére nem csípnek és az emberre nem veszélyesek. A meleget és a fényt nagyon szeretik, ezért is jönnek este a lámpafényre, nappal pedig ellepik a napsütötte, meleg házfalakat.

 

Márk-Nagy János elmondta azt is, hogy ezek a kis ravasz bogarak minden rést megtalálnak, és a hideg elől meleg helyre bújnak el, hogy átteleljenek. Az ember életstílusa nagyon megfelel nekik, mivel megfelelő életteret biztosít a városi környezet a hidegebb és a melegebb időszakban egyaránt. Ez a mostani októberi meleg kedvez az ízeltlábúaknak. Több generációban szaporodnak, így van folyamatos utánpótlás és nem is kis számban.

 

A véget nem érő utánpótlás miatt az irtás nem kivitelezhető. Nincs olyan rovarirtó szer, mellyel a növényzetet lekezelve csak a poloskák tűnnének el. Ezek a szerek a hasznos rovarokat is kiírtanák, még rosszabbat téve a természetes környezetnek. Mivel a tömegpusztítás lehetetlen, ezért egyénileg kell megoldani a bogár-mentesítést. Erre az elsődleges eszköz a szúnyogháló és a porszívó. Mivel a kis kártevő nem bántja az embert, ezért egy papírral vagy zacskóval megfogva kitehetjük a szűrét az ablakon.

 

Vigyázat! Puszta kézzel nem ajánlott hozzáérni és összenyomni sem, mert védekézésként nagyon büdös folyadékot présel ki magából. Nem hiába büdös bogár a csúf neve.

 

A hatlábúak nem válogatnak, nekik mindegy, hogy vízközelben vagy betondzsungelben laknak, elsődleges céljuk a hidegben, hogy meleg helyre bújjanak. Az inváziótól a megfelelően felszerelt szúnyogháló és az alapos ruharázás, a nyílászárók zárva tartása mentesíthet. A lakásban a szúnyogírtó megöli, de a kerti növényeken a vegyszeres irtás nem ajánlott. Több kárt tehetünk, mint hasznot!

 

Türelemmel és hézag mentes szúnyoghálóval szerelkezzünk fel, míg a hideg be nem áll - vonható le a konklúzió a bogaras témában.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: