2009-05-11 17:19:46• hírek • Szatmár.ro

Az összefogás most kezdődik!

A székelyudvarhelyi autópiacon kezdődött Sógor Csaba EP-képviselőjelölt vasárnapi programja. Antal István jelenlegi és Asztalos Ferenc volt parlamenti képviselők kísérében a politikus az autóvásárlás körüli gondokról beszélgetett a székelyudvarhelyiekkel. „A regisztrációs adó bevezetése, 2007. január elseje óta a bírálatok kereszttüzében áll, és Brüsszel már akkor eljárást kezdeményezett Románia ellen az előző adótípus diszkriminatív volta miatt.

Több tárgyalási fordulót követően Bukarest végül a regisztrácós adó számítási módszerének megváltoztatása mellett döntött. Ezt követően az Európai Bizottság felfüggesztette a Románia ellen kezdeményezett eljárást" - ismertette a témában történteket Sógor Csaba az autókereskedőkkel. Elmondta, hogy a 2008. július 1-jén életbe lépett új illetéket már környezetvédelmi adónak nevezték, és az ismét átalakított számítási képlet alapján a forgalomba helyezési díj összege jelentősen csökkent a használt autók esetében.

Székelyudvarhelyi iskolaigazgatókkal munkareggelizett Sógor Csaba képviselőjelölt vasárnap reggel. A téma természetesen a tanügyben jelenleg zajló tisztogatás volt - Sógor Csaba felháborodásának adott hangot és kijelentette, az RMDSZ mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza a magyar tanfelügyelők leváltását. „Június 7-e a Magyar Összefogás napja kell legyen, de ez csak a kezdet. Az igazi munka utána kezdődik" - hangsúlyozta Sógor Csaba.

Asztalos Ferenc volt parlamenti képviselő arra hivta fel az iskolaigazgatók figyelmét, hogy az összefogás ebben az esetben is kulcsszó: „meg kell mutatnunk, hogy összetartozunk és azt, hogy tiltakozunk a nemzetiségi alapon történő tisztogatás ellen" - fejtette ki Asztalos Ferenc. A Hargita megyei RMDSZ szervezetek egyébként a közeljövőben nagyméretű tiltakozó akciót készülnek megszervezni Csikszeredában - ismertette Antal István képviselő.

Udvarhelyszék falvaiban Sógor Csaba karavánja

Unitárius istentiszteleten vett részt vasárnap délelőtt Sógor Csaba EP-képviselőjelölt Városfalván, majd Székelydályára látogatott, ahol a község lakóival találkozott, de arra is szakított időt, hogy a helyi erődtemplomot meglátogassa. Ennek felújítása 1992 óta zajlik, külső falán található az eddig feltárt leghosszabb rovásírás. Sógor Csaba támogatásáról biztosította a lelkészt, mondván, gondoskodik arról, hogy a székelydályai erődtemplom híre messzire eljusson.

A szomszédos Kányádon anyák napi ünnepségen, Székelyderzsen pedig falugyűlésen vett részt az európai parlamenti képviselőjelölt. Elmondta, a brüsszeli parlamentben már lehet magyarul felszólalni, a bukarestiben még nem, ugyanakkor a fontos döntések 80%-át már Brüsszelben hozzák meg. „Éppen ezért nem mindegy, hány képviselő tolmácsolja az erdélyi magyarok kéréseit, problémáit az Európai Parlament felé. Ha nem jutunk be, akkor nem számítunk, senki nem gondoskodik saját, különleges igényeinkről, problémáinkról. Az összefogás a politikusok között már megtörtént. Itt az ideje, hogy az erdélyi magyarok is összefogjanak"- mondta el Sógor Csaba.


Sógor Csaba székelyföldi kampánykörúton
Sógor Csaba székelyföldi kampánykörúton


Ezt a gondolatmenetet folytatta Antal István képviselő is. „Ezen a választáson nem kell megkérdeznünk egymástól, hogy kire szavazunk. Most mindenki a magyarokra szavaz, hiszen az erdélyi magyarok parancsa volt, hogy legyen összefogás. Ennek a politikusok engedelmeskedtek, most Önökön a sor, hogy az egységet megteremtsék" - fejtette ki Antal István.

Őrizzük meg a magyar munkahelyeket

A székelyudvarhelyi matricagyárba látogatott Sógor Csaba európai parlamenti képviselőjelölt hétfőn reggel. Itt a gyár részlegvezetőivel, majd munkásaival beszélgetett. Elmondta, az elmúlt másfél évben az Európai Parlament munkaügyi és jogi bizottságában dolgozott, éppen ezért kiemelt helyen szerepel programjában az erdélyi vállalkozások fellendítése, a magyar munkahelyek megtartása. „Azért dolgozunk, hogy a magyar emberek jobban éljenek, tisztességes munkájukért tisztességes bért kapjanak, hogy a magyar vállalkozások megerősödjenek, bővüljenek és új munkahelyeket teremtsenek" - ismertette terveit Sógor Csaba. A látogatás végén a képviselőjelölt Asztalos Ferenc jelölt és Antal István parlamenti képviselő kiséretében bejárta a matricagyár géptermeit, beszélgetett a munkásokkal.

Népes sereg fogadta Sógor Csabát az udvarhelyszéki Siménfalván. A település lakói elmondták, örvendenek annak, hogy megszűnt a magyar széthúzás, hogy ezen a választáson nem kell két magyar jelölt közül választani. Sógor Csaba megköszönte a bizalmat és kifejtette, az összefogás az erdélyi magyarok kérésére jött létre, most már csak az emberek támogatására van szükség, hogy ez meg is valósuljon. „Nem mindegy, hogy hányan megyünk el szavazni, mert ettől függ, hány képviselőnk lesz ott Brüsszelben. Ha megmutatjuk, hogy sokan vagyunk, akkor fogunk számítani, akkor leszünk megkerülhetetlenek minden kérdésben. A székelyföldi gazdának sem mindegy, hogy a hamarosan megvitatásra kerülő, európai közös agrárpolitika milyen lesz. Ott kell lennünk, hogy elmondjuk, Önöknek itthon mire van szükségük"- hangsúlyozta Sógor Csaba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: