2011-10-07 09:44:35• hírek • Estefán Zsolt, az MTI

Az összefogás fontosságát hangsúlyozták Aradon

Az összefogás és a magyar nemzethez való tartozás felvállalásának fontosságát hangsúlyozták a nemzeti gyásznap alkalmából Aradon tartott megemlékezéseken felszólaló magyarországi és romániai magyar politikusok.

Az aradi megemlékezések a belvárosi katolikus templomban kezdődtek, ahol a misén Marton József pápai prelátus, kolozsvári teológiaprofesszor a Tízparancsolaton keresztül mutatta be, hogy hitük segítségével miként maradhattak belsőleg szabadok az aradi tizenhármak. "Életküzdelmünkben mi is tanuljunk az aradi hősöktől" - foglalta össze beszédét.
A templomi megemlékezést az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kivégzett tábornokainak vesztőhelyénél koszorúzás követte.

Az egész napos megemlékezés-sorozat az aradi Szabadság szobornál zárult. Ott elmondott beszédében Soltész Miklós szociális-, család- és ifjúságügyi államtitkár az aradi vértanúk példamutatása kapcsán a magyar nemzethez való tartozás fontosságát hangsúlyozta, utalva a helyi magyar közösség számára is fontos, Romániában október 21-től 31-ig tartó népszámlálásra.

"Minden ember életében eljön az a pillanat, amikor megvallhatja, mely nemzethez, közösséghez tartozik. Megvallhatja, hogy hite mely egyházhoz, mely felekezethez köti. Fontos, hogy segítsük egymást, fontos, hogy szégyenérzet nélkül valljuk meg - büszkén, de nem gőgösen - azt, amit őseinktől örököltünk, amiért a tábornokok ezen a helyen meghaltak" - mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy ennek a közös szemléletnek a középpontjában a magukért cselekvő egyénekre épülő közösségnek kell lennie. A magyarság ereje ebben volt a forradalom és a szabadságharc alatt is, és az azóta eltelt időszakban is - mondta Soltész Miklós.

Kelemen Hunor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke beszédében ugyancsak az összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet. "A közös célokért össze kell fognunk. (...) Az összefogás kényszerűsége igaz itt, Erdélyben, a Székelyföldön, a Partiumban, igaz a Kárpát-medencei magyarságra, hiszen közösen tudunk jövőt építeni, máskülönben szétesünk" - mondta.
Calin Bibart, Arad megye prefektusa rövid beszédében arról szólt, hogy optimizmusra ad okot az egyesült Európa, az aradiak pedig példát mutatnak az egymás iránti tiszteletből.

Bognár Levente, Arad alpolgármestere beszédében a kivívott jogok fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, a hét éve újra felállított Szabadság szobor megerősíti a romániai magyarok szabadságérzetét, és ennek a közösségnek élnie kell az eddig megszerzett jogaival. Felhívta a figyelmet arra, hogy a romániai népszámláláson is vállalni kell a magyar nemzethez való tartozást. "Ezzel tartozunk elődeinknek, az általuk vállalt küzdelemért" - mondta az alpolgármester.
A vesztőhelyi koszorúzáshoz hasonlóan a beszédeket követően a Szabadság szobornál is magyarországi és romániai politikusok, civil szervezetek képviselői és magánemberek helyezték el koszorúikat és virágaikat.
Az aradi koszorúzásokon a magyarországi politikai pártok és szervezetek közül az MSZP, a Jobbik és a Fidelitas képviselői is részt vettek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: