2009-05-18 12:49:42• hírek • Szatmár.ro

Az összefogás a szórványban életforma

Kőhalom és Datk után Brassóban, a helyi református templom udvarán immár hagyományosan megszervezett tavaszi Sokadalomban tolmácsolta Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ képviselőjelöltje azt az üzenetet, amely tíz nappal korábban, a sepsiszentgyörgyi közös kampánynyitón hangzott el először.

„Markó Béla és Tőkés László több ezer magyar jelenlétében indította útjára az összefogás üzenetét, és jelezte, hogy a magyar vezetők megértették a romániai magyar közösség, az önök parancsát. Összefogtunk, mert felismertük azt, hogy az elmúlt idők széthúzása nem hozott eredményt, nem vezetett célra. Nekem, szórványbelinek, vajdahunyadinak különösen könnyű az összefogás fontosságáról beszélnem, és önöknek, brassóiaknak különösen könnyű ezt az üzenetet megérteniük, hiszen számunkra az összefogás életforma" - hangsúlyozta rövid brassói beszédében Winkler, aki szerint a magyar-magyar összefogás többet jelent egyetlen választási jelöltlistánál.

„Nem csak arra kérjük Önöket, hogy június 7-én támogassanak bennünket, a tulipánra helyezve a pecsétet, hanem azt is együtt hirdetjük, hogy ez az összefogás a jövőről szól. Együtt fogunk dolgozni, egyeztetünk majd közös ügyeinkben, és így fogunk tovább menni, haladni a brüsszeli úton" - fogalmazott brassói látogatóján az RMDSZ-jelöltje, aki továbbá azt is hozzátette: június 8. reggelén mindenképp 33 képviselője lesz Romániának az Európai Parlamentben, de az csak a romániai magyarság választási részvételétől függ, hogy ezt a képviseletet teljessé teszi-e saját küldötteivel. „Önöknek ezért csupán azt kell tenniük, hogy június 7-én megkeresik a szavazólapon és ráteszik a pecsétet a tulipánra, az egyetlen olyan romániai szervezet - az RMDSZ - jelképére, amely 20 éve következetesen és kitartóan, változatlan névvel, jelképpel és céllal képviseli az önök érdekeit" - kérte a brassóiak támogatását további munkájához Winkler Gyula EP-képviselő.

 

Kovács Attila Brassó megyei RMDSZ-elnök a magyar intézményvezetők folyamatos eltávolítására emlékeztette az egybegyűlteket, és ezáltal is hangsúlyozta az összetartás, az összefogás és közös küzdelem fontosságát. Szerinte különösen jó érzékkel használja ki a többségi politikum a magyarság széthúzását, távolítja el képviselőit azokból az intézményekből, ahol azok a magyarok érdekeit szolgálták eddig. „Nem engedhetjük, hogy gyengének lássanak bennünket" - szögezte le a brassói RMDSZ-elnök.

Farkas Anna-Lili brassói parlamenti képviselő szerint, ha a magyarság jól szerepel június 7-én „egy magyar szavazat akár hármat" is érhet, ezért arra buzdította a brassóiakat, hogy minél többen menjenek voksolni a Magyar Összefogás napján.

Winkler Gyula elvitte a bánsági magyarokhoz az összefogás üzenetét

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő vasárnap Halász Ferenc Temes megyei RMDSZ-elnökkel és Marossy Zoltán volt alprefektussal közösen Temesváron, Újmosnicán és Újszentesen találkozott a választókkal.

„Tíz napja járjuk Erdélyt, hogy elvigyük a magyar összefogás üzenetét mindenhová és felhívjuk a figyelmet az európai parlamenti választások fontosságára" - számolt be Winkler Gyula Temesváron, a Kós Károly Kulturális Központban tartott találkozón.

Az európai parlamenti képviselő szerint a másfél milliós erdélyi magyarságnak egyetlen útja van és az az összefogás útja. Winkler Gyula, utalva a kongresszuson elfogadott A Mi Európánk, a Mi Uniónk című dokumentumra, az EP-képviselet céljaként azt fogalmazta meg, hogy minden erdélyi magyarnak meg kell találnia a helyét Európában.

„Mi, erdélyi és bánsági magyarok azt szeretnénk, hogy Európa, amely átalakul az elkövetkező években, a közösségek, a régiók Európájává váljon, ahol az erdélyi magyar, legyen az vállalkozó, gazda, pedagógus, diák, otthon érzi magát" - hangsúlyozta Winkler Gyula. Az európai parlamenti képviselő ismertette az elkövetkező évek uniós kihívásait, a közös agrárpolitika, a regionális politika újragondolását, átszervezését, a kisebbségvédelem intézményesítését. „Az erdélyi magyarságnak minden területen megvannak az érdekei, és ha van érdek, akkor kell legyen érdekképviselet is. Sem a romániai román, sem a magyarországi magyar politikus nem fogja az erdélyi magyarok érdekeit képviselni. Az erdélyi magyaroknak szükségük van erdélyi magyar képviselőkre, akiket nemcsak megbíznak a képviselettel, hanem akiket azt számon is lehet kérni. Az RMDSZ-nek azért van ereje és hitele képviselni az erdélyi magyarságot Brüsszelben, mert ugyanazért a célokért küzd itthon és Európában is" - fogalmazott Winkler Gyula.

A mindennapjainkat érintő törvények 60 százalékát az Európai Parlamentben alkotják meg - magyarázta Winkler Gyula Újmosnicán, kiemelve, ezért nagyon fontos, hogy az erdélyi magyarok képviselői minél nagyobb számban ott legyenek Brüsszelben. „Az Európai Unió egyes tagállamaiban a lakosságnak 2-3 százaléka foglalkozik mezőgazdasággal, míg nálunk ez az arány eléri a 30 százalékot. Innen is származnak a különböző tagállamok ellentétes érdekei. Az unió a közeljövőben szervezi át közös agrárpolitikáját, és nekünk az a feladatunk, hogy az erdélyi gazda ugyanolyan mértékben kapjon támogatást, mint az alapító tagállamokban élő farmerek" - mutatott rá Winkler Gyula.

Az európai parlamenti képviselő a Temesvár melletti települések vezetőinek a partnerség fontosságáról beszélt. „Temesvár lesz az első olyan romániai nagyváros, a fővárost leszámítva, amelynek lakossága egymillióra növekedik. Ennek egyrészt az a feltétele, hogy a környező községek jó együttműködést alakítsanak ki a nagyvárossal, de tulajdonképpen a települések érdeke is, hogy partnerséget kössenek Temesvárral. Ez hasonló eset, mint amikor a parlamentben 7 százalékkal jelen levő RMDSZ, hogy az erdélyi magyarok célkitűzéseit megvalósítsa, a nagyobb pártokkal szövetkezik" - hangsúlyozta Winkler Gyula.

Újszentesen az európai parlamenti képviselő párhuzamot vont a Hunyad és a Temes megyei magyar szórványközösség gondjai között, mint mondta az életkörülmények, a vegyes házasságok az asszimiláció erősödéséhez vezettek. „Itt is és Hunyad megyében is különösen fontos, hogy erős európai parlamenti képviseletünk legyen, hiszen a széthúzás és az érdektelenség miatt nem sikerült egyik megyéből sem képviselőt bejuttatni a parlamentbe. Ha önök is úgy akarják, az európai parlamenti képviselet eredményt hozhat, ehhez viszont szükség van arra, hogy önök június 7-én a tulipánt válasszák" - kérte a bánsági magyarok támogatását további munkájához Winkler Gyula EP-képviselő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: