2006-07-18 17:52:47• hírek • Noemi Brigitta Boros

Az őssejtkutatás ügyében

 Az amerikai szenátus megkezdte az őssejtkutatásra vonatkozó törvények vitáját.

Az Egyesült Államok Szenátusa megkezdte az őssejtkutatás szabályozására és állami finanszírozására vonatkozó törvények vitáját. Jelen esetben három törvényről van szó. Az elsőt, amely kiterjesztené, kiszélesítené a szövetségi kormányzati forrásokból finanszírozott őssejtkutatásokat, és lehetővé tenné, hogy a lombikbébi-programokkal foglalkozó klinikákon kísérletezhessenek az életképtelen embriókkal, a képviselőház már elfogadta, és ez valószínűleg keresztülmegy a szenátuson is. Bush elnök viszont már bejelentette, hogy ezt a törvényt megvétózza. Az őssejtkutatásról szóló vita egyébként évek óta megosztja az amerikai társadalmat. Bush elnök pedig erősen korlátok közé akarja szorítani a kutatás állami finanszírozását.

A második törvényt – amelyet már az amerikai elnök is elfogad - két republikánus szenátor, a pennsylvaniai Rick Santorum és a kansasi Sam Brownback terjesztette elő, és ez a törvény megtiltja, megtiltaná az úgynevezett „embriófarmot". Ez azt jelenti, hogy embriót nem lehet beültetni - sem nőbe, sem állatba - azzal a céllal, hogy aztán ezt az embriót sejtek vagy szövetek kinyerésére használják fel.

A vitára került harmadik törvény olyan alternatív megoldások felkutatását támogatja, amely megoldásokkal humán embrió elpusztítása nélkül lehet őssejteket kinyerni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: