2009-04-01 18:00:54• hírek • Szatmár.ro

Az orvosokra is hat

A háziorvosok végül alírták a 2009-es év keretszerződését, mely 12%-os finanszírozási csökkentést tartalmaz a tavalyihoz képest. Dr. Láng László, a Szatmár Megyei Háziorvosok Szövetségének elnöke szerint, ezt a csökkentést lenyelik a válság miatt, azonban bizonyos szempontok szerint, továbbra is bizonytalan a helyzet.

Januárban ismertették a 2009-es keretszerződést, mely komoly megszorításokat tartogatott a házorvosok számára, mint például az állami finanszírozás 40%-kal való csökkentése. Ez egyértelműen ellehetetlenítette volna a családorvosok munkáját, emiatt tiltakozó akciót szerveztek. Akkor sikerült kiharcolni, hogy végül „csak" 12%-kal csökkentsék az állami finanszírozást - magyarázta dr. Láng.

 

A régi keretszerződés április 1-ig volt érvényben. Az új keretszerződés alírása előtt néhány nappal derült ki, hogy például a háziorvosokat sürgősségi szolgáltatások ellátására köteleznék, melyhez sem képesítésük sem pedig joguk nincs, továbbá olyan szolgáltatások finanszírozását vonták vissza, melyeket eddig elszámolhattak. Az előbbit minden valószínűség szerint azért kezdeményezték, hogy ily módon pótolják a sürgősségi ellátásban fellépő létszámhiányt.

A tárgyalássorozatokat végül megállapodás követte. Az új, immár érvényben lévő keretszerződés - a finanszírozás 12%-kal való csökkentése mellett - a gyógyszerek felírására vonatkozó előírást is tartalmazza, mi szerint az orvosnak nem szabad a gyógyszer kereskedelmi nevét felírniuk a receptre, csupán annak hatóanyagait. Ezzel az intézkedéssel csökkentenék a betegek gyógyszerkiadásait. A gyógyszertárakban pedig a legolcsóbb gyógyszert kell ajánlaniuk a patikusoknak és amennyiben a beteg drágábbat szeretne, maga fizeti az árkülönbözetet.

Dr. Láng szerint, ezekkel a megszorításokkal a családorvosok is kiveszik részüket a gazdasági válságból. Arról is hangzottak el ígéretek, hogy a finanszírozás mértéke az év utolsó negyedében sem fog csökkenni, ez azonban bizonytalanságban tartja úgy a betegeket, mint az orvosokat.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: