2011-12-08 07:10:40• hírek • MTI

Az orvosi kamara bírálja a vizitdíj bevezetését

A román orvosi kamara bírálja a vizitdíj bevezetését, miután a bukaresti parlament módosította az egészségügyi minisztérium által kidolgozott törvénytervezetet.

Az orvosi vizsgálatokhoz és a kórházi kezeléshez  való részleges anyagi hozzájárulásról szóló törvény - amely egyebek között a vizitdíjat is magában foglalja -  januártól lép hatályba. Ezt már elfogadta a parlament, és Traian Basescu is aláírta, így megjelent a törvény szövege a hivatalos közlönyben - írta szerdán a román média.

A jogszabály szerint a háziorvosi vizsgálatért 5 lejt, szakorvosi vizsgálatért 10 lejt, egy heti kórházi beutaló esetén 100 lejt  kell fizetniük a betegeknek. A vizitdíj alól mentesülnek a 18 év alattiak, a 18 és 26 év közötti diákok, valamint az egészségügyi minisztérium országos programjaiba besorolt jövedelem nélküli betegek és a nyugdíjasok.

Az eredeti tervekhez képest azonban módosult a jogszabály, hiszen az egészségügyi minisztérium tervezete azt írta elő, hogy az orvosi vizsgálatokhoz és a kórházi kezeléshez való részleges hozzájárulás összértéke nem haladhatja meg személyenként évente a 600 lejt. A parlamentben azonban úgy módosították a jogszabályt, hogy minden személynek évente jövedelme legfeljebb tizenketted részét kell kifizetnie vizitdíj és kórházi kezelés fejében, ha ez szükséges.

Vizitdíj - tiltakozik az új verzió ellen a román orvosi kamara


Az orvosi kamara szerint a módosítás méltánytalan azokkal szemben, akiknek valóban szükségük van egészségügyi ellátásra. A szakmai szervezet szerint nagyon sok beteg nem fogja tudni igénybe venni az egészségügyi szolgáltatásokat. Szerinte a vizitdíj hátrányosan érinti a lakosságot, és főleg azokkal a nagyobb jövedelműekkel szemben igazságtalan, akik egészségügyi biztosítás címen már így is jelentős összeggel járulnak hozzá a rendszer finanszírozásához. A jogszabály ellen a krónikus betegeket tömörítő szervezetek is tiltakoznak.

Cristian Anton Irimie, az egészségügyi minisztérium államtitkára jelezte, hogy a törvény alkalmazási szabályait a szaktárca megpróbálja úgy kidolgozni, hogy ismét az eredeti jogszabályhoz hasonló módon, fix összeg szerepeljen a részleges hozzájárulás felső határaként.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: