2011-07-04 18:05:30• hírek • Kocsis Zoltán

Az országos átlag alatt teljesítettek a szatmáriak

Megdöbbentően alacsony, mindössze 44,47% átmenési arányt értek el az érettségizők Romániában idén, ami azt jelenti, hogy tíz diákból kevesebb, mint öt szerezte meg az elégséges jegyet. Még inkább lesújtó a kép, ha figyelembe vesszük, hogy a tavaly országos szinten a diákok 67,21%-a abszolválta az érettségit.

Az oktatására mindig oly büszke Szatmár megye idén az országos szintet sem érte el, hisz mindössze a diákok 42, 99%-a ért el átmenő jegyet. Ezzel ugyan Szatmár megye nem tartozik a sereghajtók közé, ám az is tény: a szomszédos megyék egyaránt jobb arányokat produkáltak. Szilágy megyében a vizsgázók 57,12%-a, Bihar megyében 50,38%-a, Máramaros megyében pedig 46,41%-a örülhetett az eredményhirdetés után.

Szatmár megyében összesen 3528-an iratkoztak be az érettségire, közülük pedig 3401-en mentek is el a vizsgákra. Összesen 1462-en teljesítették sikerrel a vizsgákat, 1935-en pedig elbuktak. Ketten értek el maximális eredményt, azaz kaptak 10-est és négy diákot zártak ki a vizsgákról csalásért: egyet-egyet a Mihai Eminescu Főgimnázium és a Constantin Brancusi Faipari Iskolaközpontban, kettőt pedig a Ion I.C. Bratianu Iskolaközpontban. A megyében az átmenő jegyek nagy része, 30,49%-a (448 személy) hetes és nyolcas között volt. Eggyel kisebb jegyet 427-en (29,21%), eggyel magasabbat pedig 420-an (28, 73%) kaptak, míg kilences fölötti értéket 165-en (11,29%) értek el.

Hogy a minden képzeletet alulmúló jegyeknek mik az okai, arról megoszlanak a szakemberek véleményei. Kónya László Szatmár Megyei főtanfelügyelő-helyettes szerint nem a diákok, hanem a rendszer a felelős. Szerinte ugyanis oktalanság ugyanazt a tananyagot követelni egy szakiskolát végzett és egy elméleti iskolát végzett diáktól. Szerinte az eltérő tananyag miatt különböző érettségi tételeket kellene összeállítani. Daniel Funariu oktatási miniszter szerint viszont most végre helyére kerültek a dolgok és „az érettségi diplomák végre visszakapták régi rangjukat".

Talán nem túlzás naivitásnak nevezni azon kijelentéseket, melyek szerint az idei eredmények több tanulásra sarkallják majd a következő generációkat. Azt is kijelenthetjük, hogy az igazság valahol középen van és hogy talán a tanagyagokon is változtatni kellene.

Addig azonban maradnak a hihetetlen számok. Giurgiu megyében a diákok húsz százaléka ment csak át a vizsgákon, amivel a déli megye messze sereghajtó Krassó-Szörény (24%) és Temesvár (!) (31,74%) mögött. A legjobban teljesítő megye Suceava volt a maga 57,21%-os eredményével, megelőzve Hargita (64,03% - a leginkább magyarok lakta terület jó eredménye mindenképpen örvendetes) és Konstanca (57,6%) megyéket. Ám ezek is messze elmaradnak a tavalyi országos átlagtól. Szilágy megye éppen csak lemaradt a dobogóról, míg Bukarest (42,03%) a középmezőnyben kullog.

Ugyancsak megdöbbentő, hogy Szatmár megyében 1228-an kérték az elsődleges eredmények felülvizsgálatát...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: