2019-03-27 09:39:43• hírek • Bede Emőke

Az országos átlag alatt a Szatmár megyei munkanélküliség

A Szatmár Megyei Munkerő-foglalkoztatási Ügynökség ismét közzétette a munkanélküliségi rátára vonatkozó adatait. A közleményből kiderül, megyénkben közel 4 000 munkanélkülit tart számon az ügynökség, az ebből adódó 2,65 százalékkal pedig elvileg az országos ráta alatt vagyunk. Természetesen a valóban munkaképes, de állás nélküli személyek száma ettől jóval több a megyében, viszont az ügynökséghez csak ennyien jelentkeztek be.

Február végén összesen 3 919 állástalan személyt jegyeztek az AJOFM adatbázisában, melyek közül csak 582-en részesülnek havi járandóságban. Ha lakóhelyük szerint csoportosítjuk a közel négyezer személyt, akkor kiderül, hogy jelentős hányaduk falusi környezetben él, városi lakos csupán 772 van köztük.


Az életkori megoszlás továbbra is tükrözi azt az évek óta íratlan törvényként élő tényt , hogy az idősödő korosztály nehezebben talál állást. A rendszerben csupán 462 olyan személy van regisztrálva, aki még nem töltöttbe be a 25. életévét, a 25 és 29 év közöttiek száma pedig még ettől is kevesebb, szám szerint 269. a 30 és 39 év közöttiek száma 976, a 40 és 49 év közöttieké pedig 1136. Emellett 541-en vannak azok is, akik 50 ás 55 és között vannak, 535-en pedig már 55 évesek is elmúltak.


Bár az életkor is sokat nyom a latba álláskereséskor, de sok munkáltatónak ettől sokkal fontosabb a jelentkező szakmai végzettsége. Sajnos az AJOFM által nyilvántartott személyek 57,58 százaléka egyáltalán nem, vagy csak az elemi évek alatt járt iskolába. 26,38 százalékuknak sikerült befejeznie az általános iskolát, 7,22 százalékuknak pedig a szakiskolát. Líceumi képzettséggel 6,33 százalékuk rendelkezik, a felsőoktatásból kikerült munkakeresők aránya pedig 1,91 százalék.


Az oktatási rendszerből teljesen kiesőkre nézve sajnálatos tény, hogy az ügynökség által indított tanfolyamokon sem tudnak részt venni alacsony iskolázottságuk miatt. Ugyanakkor az sem elhanyagolható tény, hogy sokan a román nyelv ismeretének hiánya miatt nem tudnak álláshoz jutni, ugyanis már az interjún kiesnek a lehetséges jelöltek közül -mondta el az ügynökség vezetője, Simona Dersidan egy korábbi beszámolójában. Az iskolázatlansággal pedig kéz a kézben jár az is, hogy az érintetteknek (2245 személy) csak nagyon nehezen vagy nehezen (1581 személy) lehet megfelelő munkahelyet találni. 41 személynek mérsékelten nehéz állást szerezni, 52 álláskereső pedig a könnyű foglalkoztatásúak közé tartozik.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: