2016-11-13 17:14:25• hírek • MTI

Az országban áramkimaradást és közlekedési gondokat okozott az időjárás

Románia több térségében áramkimaradásokat és közlekedési gondokat okozott az erős szél és hófúvás vasárnap.

Az ország szinte teljes területén (Partiumot és a Bánság alföldi részét kivéve) első fokú (sárga) meteorológiai riasztás van érvényben vasárnap estig (keleten hétfő délig) az erős szél miatt. Országszerte mérsékelten havazik, a széllökések elérik az óránként 60-70, helyenként akár 90 kilométeres sebességet is.

A Keleti- és Déli-Kárpátok térségére narancssárga riasztást adtak ki, mivel a hegyekben jelentősebb mennyiségű havazásra és hófúvásra lehet számítani, az 1400 méternél magasabb részeken óránként 90-100 kilométeres sebességű széllökések vannak. A hófúvás miatt a látótávolság 50 méter alá csökken.

Bukarestben húsz autót rongáltak meg a szombat éjszakai viharos szélben kidőlt fák.

Az erdélyi megyékben is, a Keleti-Kárpátokban a Moldva felé vezető közúti átkelők egy részén forgalomkorlátozást vezettek be a 7,5 tonnánál súlyosabb tehergépkocsik számára. A bukovinai Szucsáva megyében a havazás fennakadásokat okozott a közlekedésben, a még nyitva lévő hágókon ugyanis csak lépésben tudnak haladni a nyergesvontatók.

Maros megyében kétezer lakás maradt áram nélkül: Vámosgálfalván, Haranglábon, és Szászbogácson, illetve a Dicsőszentmárton-Gyulakuta útvonalon, ahol négy transzformátorállomás mondta fel a szolgálatot a hófúvásban.

Marosvásárhelyen három autót kidőlt fák rongáltak meg, 170 kilométernyi megyei útra pedig még hóeltakarítási szerződést kell kötnie a megyei tanácsnak. A forgalmasabb utakon azonban takarítás nélkül sem rakódott le hóréteg, mert a hőmérséklet fagypont felett van.

A Hunyad megyei Petrozsény térségében a Páring hegység egy üdülőtelepéről sífelvonóval kellett lehozni vasárnap egy osztálynyi gyereket, miután az utóbbi órákban hullott 80 centiméternyi hó miatt a telep közúton megközelíthetetlenné vált.
Hétfőtől várhatóan mérséklődni fog a szél, csak néhány moldvai megyében okozhat még gondot a hófúvás.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: