2011-11-24 17:12:12• hírek • Kocsis Zoltán

Az ország után a Kárpát-medencében is bajnok a Nachbil

Alig két hónappal azt követően, hogy Gyulafehérváron aranyérmet szerzett Románia legrangosabb seregszemléjén, a „Aranyszőlő" Országos Borversenyen, a krasznabélteki Nachbil borászat egy újabb, a fentinél is jelentősebb elismerésben részesült: aranyérmes lett a VI. Kárpát-medencei Borversenyen a 2009-es évjáratú Syrah vörösborával.

A megmérettetésre november 17.-én, Budapesten került sor, a díjakat pedig egy nappal később nemzetünk fővárosában, a Vajdahunyad várában található Magyar Mezőgazdasági Múzeumban osztották ki. A Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Zászlósborok Rendje és a BCE Soós István Borászati Szakközép Iskola szervezte versenyre összesen 107 minta érkezett, hat különböző országból: Romániából, Szlovákiából, Szlovéniából, Horvátországból, Szerbiából és Kárpátaljáról.

A már említett országos verseny után ez már a második jelentős elismerés, ami a Nachbil borászatot és ezzel együtt a krasznabélteki borvidéket illeti. Ezzel Krasznabéltek olyan tradicionális bortermelő vidékeket utasított maga mögé, mint az Arad megyei Ménes és a Küküllőmente.Tekintve, hogy a budapesti versenyen csak meghívottak vehettek részt, elmondhatjuk, hogy a Nachbil 2009-es Syrah bora az egyik legjobb volt a legnagyobbak között.

Igazi Syrah-sikertörténetről is beszélhetünk, hisz már a 2008-as évjárat is rengeteg elismerésben részesült szakmai körökben, a 2009-es pedig immár a második aranyérmét nyeri. Komoly elismerés ez az egész Szatmár-Kővár borvidéknek, ezen belül Krasznabélteknek . Kevesen tudják, hogy a települést az 1800-as évek végén a Szatmár-Kővár borvidékhez tartozott, amely egykor fehér borairól volt nevezetes, ám a Syrah révén egyre inkább ismertté válnak vörösborai is.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: