2012-01-03 15:42:12• hírek • Kocsis Zoltán

Az ország egyik legsokoldalúbb mentőcsapata fogja vigyázni Szatmár megye sípályáját

„A Katasztrófavédelmi Felügyelőség vagy rendőrség gyakran kerül olyan helyzetbe, hogy saját szakembereivel nem tud megoldani szituációkat, mint például amikor folyóban kell megkeresni egy hullát. Ráadásul az épülő sípályát szakembereknek kell felvigyázni, ez adta az ötletet a Multisalva Speciális Mentő Egyesület megalakításához", mondta el a szatmár.ro-nak Fülöp Szabolcs, az egyesület elnöke. A Szatmár Megyei Tanács támogatásával az egyesület tagjai hamarosan egy határokon átívelő pályázat során tökéletestik tudásukat. 

Az önkéntességi alapokon működő egyesület jogilag 2011-ben alakult, a cél pedig az, hogy két-három éven belül minden olyan területet le tudjon fedni, amire az állami intézmények nem képesek: vízi, víz alatti, légi és hegyi mentés, kutyával való mentés, barlangból való mentés. „Bár Szatmár megyében egyetlen barlang sincs, ugyanazokat a technikákat kell alkalmazni példáiul, ha egy kútból kell valakit kimentenünk", magyarázta Fülöp.

A tervek szerint a csapat 25 főből áll majd, a cél pedig, hogy valamennyi tag legalább két mentési területen rendelkezzen megfelelő szakképesítéssel. Ehhez azonban komoly kiképzésen kell részt venniük. Ezek támogatására az egyesület nemrég nyert egy 200 ezer eurós európai uniós támogatást egy magyarországi szervezettel közösen. A jelenlegi tagok között, akik önkéntességi szerződésükben rögzítik, hogy hány napot és hány ügyeleti napot vállalnak egy évben, jelenleg három nő is szerepel.

Az egyesület nagy támogatást kap az Szatmár Megyei Tanácstól (MT), amelynek fejében a Multi Salva szakemberei látják majd el Szatmár megye teljes hegyvidékének a felügyeletét. Ennek értelmében ők végzik majd a hegyi mentést a megye egyetlen sípályáján, amely Lunaforráson épül. Az MT és az Avasfelsőfalui Polgármesteri Hivatal közös beruházásaként elkészülő sípálya 1300 méter hosszú lesz.

Jelenleg hat hegyi mentő tagja a csapatnak, a pálya elindulásáig ez a szám eléri majd a tizenötöt. Feladataik közé nem csak az esetlegesen megsérülő sízők megsegítése, de a pálya, a turistautak karbantartása is tartozik majd.

A közeli célok között Fülöp Szabolcs a nemzetközi mentőszolgálatok közé való integrálódást nevezte meg. Az egyesületet hamarosan a 112-es sürgősségi telefonszámon is riasztani lehet és Magyarországról is elérhetőek lesznek. Készül a belső kommunikációt szolgáló rádiórendszer is. Az egyesületnek lesz diszpécserszolgálata és saját bázisa - ezt a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal biztosítja majd.

A Multi Salva Speciális Mentő Egyesület egyik legmerészebb terve, hogy egy saját mentőhelikoptert is szerezzen - a SMURD-al közösen. Fülöp szerint különböző határon átnyúló pályázati forrásokból elő tudnák teremteni a megvásárlásra szükséges összeget. A gond a fenntartásával lenne - amely évi egy millió eurót is felemésztene. Egy ilyen géppel azonban le tudnák fedni Szatmár megye mellett Szilágy és Máramaros megyéket valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyéket is...

Addig is a hét végén Ausztriába utaznak, ahol szimulációs gyakorlaton vesznek részt a helyi hegyi mentőkkel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: