2008-02-01 19:52:56• hírek • Szatmar.ro

Nincs nagymértékű szennyeződés Szatmár megyében

 A vizes élőhelyek világnapja alkalmából  a környezetvédelemmel foglalkozó szervezetek találkozót szerveztek.

A vizes élőhelyek napját világszerte február 2-án ünneplik. Ez alkalomból a Környezetvédelmi Ügynökség péntek délelőtt egy szemináriumot tartott a Polgármesteri Hivatal gyűléstermében.

 

A Környezetvédelmi Ügynökség meghívására többek között a Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, a Megyei Vadász és Sporthorgász Egyesület, a Berki Halastavak kezelői, a Szatmárnémeti Vízügyi Hivatal, a Szamos Tisza Kolozsvári Vízügyi Hivatal, az Erdélyi Kárpát Egyesület, és a Romániai Madártani Egyesület szatmárnémeti kirendeltségének munkatársai jelentek meg.

A megrendezett esemény fő célja az volt, hogy felhívja  a figyelmet a megyében található vizes területek fenntartásara, azok felbecsülhetetlen értékeire illetve a területek megfelelő kezelésére a hosszantartó megőrzés érdekében. Ha sikerül megőrizni a vizes területek tisztaságát hozzájárulunk környezetünk és egészségünk megőrzéséhez is.

A szeminárium jelmondata - „Egészségünk a vizes élőhelyek állapotának minőségétől függ”- kifejezi azt, hogy földünk energiaforrásának hosszú távon történő felhasználása minden ember számára tudatos kell legyen. A szennyezett vizek számos betegség forrását képezik és a nem megfelelő vízgazdálkodás esetén árvizek is kialakulhatnak. Az  ilyen területeken élő növények számos alapanyagként szolgálnak a gyógyszer- illetve a textiliparban. - magyarázta Fecser Péter, a Környezetvédelmi Ügynökség Természetvédelmi részlegének munkatársa. Azt is hozzáfűzte megyénkben nincs nagymértékű vizszennyeződés.

Szatmár megyében a Túrmenti terület 6216 hektár nagyságú természetvédelmi terület, amely vizes élőhelyeket is tartalmaz. A  Vermesláp is védett területnek számit, amely az ott megtalálható vízimadarak számára kedvező körülményeket biztosít.

A szemináriumon megvitatásra került néhány probléma, főként a madarak által elpusztított halak kérdése vetődött fel, valamint a vidrák által okozott károk is szóba jöttek. A probléma megoldására egy olyan projekt benyújtását tervezik a Környezetvédelmi Minisztériumhoz, amely a haltenyésztőket ért veszteséget kárpótolná. 


 

 

.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: