2009-05-14 16:22:27• hírek • Ferenczi Noémi

Az orrfacsaró bűz nyomában

Már húsvét előtt jelezték a Curtuius utca lakói a környezetvédelem területén hatáskörrel rendelkező intézményeknél, hogy egy közeli telken nagy mennyiségű állati maradványt tárolnak, melynek rendkívül kellemetlen, szinte elviselhetelen a szagot áraszt. Egyelőre nem tudni ki vitte a telekre a körülbelül 80 tonna állati maradványt.

Több mint három héttel ezelőtt Radu Giurca prefektusnak is többször jelezték a problémát telefonon az elkeseredett lakosok. Május 14-én gyűlést hívott össze a prefektus azoknak az intézményeknek a képviselőivel akik érintettek a probléma megoldásába. A megbeszélésen jelen volt Gabriel Les alprefektus, a Környezetvédelmi Őrség, az Állategészségügyi Igazgatóság, a Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének képviselői valamint annak a két kereskedelmi egységnek a képviselői akiktől feltehetően származhat az állati hulladék.

A Környezetvédelmi Őrség főfelügyelője, Vasile Fănăţean elmondta, a helyszíni vizsgálat nyomán megállapították, hogy a hulladék először egy másik helyen volt tárolva, majd a lakosság reklamációi miatt átköltöztették egy másik telekre. A vizsgálat nyomán azt is megállapították, hogy a hulladék hasonló az Ave Impex szárnyashús feldolgozó üzemből kikerülő hulladékhoz, mely az üzemből való kikerülésekor tulajdonképpen egy kiszárított, liszthez hasonló állapotban van. Azonban az adott állati származéknak inkább krém állaga volt, mint liszt.

Corneliu Ceica, az Állategészségügyi Igazgatóság vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a húsfeldolgozó üzemekből származó hulladékot a mezőgazdászok trágyázásra használják, amennyiben megfelel a követelményeknek.

Adrian Ciorba, a felháborodott lakosok képviselője, kijelentette nagyon nagy mennyiségű hulladék volt az adott területen tárolva, mely jól láthatóan csontokat, bőröket, tollakat tartalmazott, és nem volt liszt állaga, így kizárható, hogy mezőgazdasági célból vitték oda.

Az Ave Impex cég képviseletében egy könyveléssel foglalkozó alkalmazottat küldtek a megbeszélésre, aki kevéssé volt jártas az ilyen jellegű vizsgálatok, a hulladékfeldolgozás terén, azt azonban elmondta, szerződésük van egy céggel, mely havonta elszállítja az üzemből kikerülő hulladékot. Giurca felháborodását fejezte ki amiatt, hogy egy olyan személyt küldtek a cégtől, akivel nincs lehetőség a probléma megbeszélésére. Az cég tulajdonosa egyértelműen tagadta, hogy bármilyen köze lenne a Curtuius utca közelében bűzlő állati maradványokhoz.

A prefektus azt javasolta a jelenlévőknek, hogy azonosítsák az adott telek tulajdonosát, így megállapítást fog nyerni, ki sodorta veszélybe a környéken lakók egészségét. A környéken jelenleg is orrfacsaró bűz terjeng.


A környéken jelenleg is orrfacsaró bűz terjeng

A környéken jelenleg is orrfacsaró bűz terjeng


Giurca összehívta az érintett intézmények vezetőit illetve azoknak a cégeknek a képviselőit, akik tehetnek a történtekről

Giurca összehívta az érintett intézmények vezetőit illetve azoknak a cégeknek a képviselőit, akik tehetnek a történtekről


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: