2014-09-30 17:13:29• hírek • Kocsis Zoltán

Az oroszok már a temetőben vannak

A második világháborúban elesett és örök álmukat Szatmárnémetiben alvó hős szovjet katonák sírjait koszorúzta meg kedden Andrij Viktorovics orosz főkonzul.

Szatmárnémetiben, a Szatmárzsadányi (Closca) úton található Hősök Temetőjében több mint 450 szovjet katona nyugszik. Legtöbbjük ismeretlen, azonosítani ugyanis kevesüket sikerült a második világháború végeztével. Azóta a Hősök Temetőjében nyugszanak, közvetlenül az első világégés áldozatai mellett.

Évtizedek óta senkinek nem jutottak eszébe. A jelek szerint most Moszkva hirtelen úgy döntött, itt az ideje a múlt ápolásának. Az ukrajnai invázió közben erre is kiterjed figyelmük. A hivatalos diskurzus szerint az orosz konzulátus szeretné felmérni, hol vannak orosz katonák eltemetve Romániában.

A hivatalos diskurzus azt is mondja, hogy az önfeláldozó Szovjetunió 1944 őszén felszabadította a fasiszta elnyomás alól Erdélyt, Magyarországot, az egykori Csehszlovákiát és Ausztria egy részét. Arról viszont már nem szól a diskurzus, hogy aztán itt is felejtették magukat fél évszázadig...

Kedd délután tehát Andrij Viktorovics főkonzul koszorút helyezett el a hős szovjet katonák emlékét őrző emlékmű mellett és megkoszorúzta az első világháború áldozatainak emlékművét is. A Hősök Temetőjének kezelője, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal nevében Gheorghe Rentea fogadta a vendégeket. Az eseményen részt vett Nicolae Codreanu, a háborús veteránok egyesületének szatmári vezetője, aki elcsukló hangot beszélt arról a háborúról, amelyben ő maga már csak koránál fogva sem vehetett részt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: