2010-02-26 16:45:39• hírek • Horváth Júlia/MTI

Az oroszok ellenzik az USA rakétapajzsát

Oroszország ellenzi az egyoldalú lépéseket a rakétavédelem területén - jelentette ki Andrej Nyesztyerenko, az orosz külügyminisztérium szóvivője pénteken Moszkvában a romániai telepítési tervek kapcsán.

A szóvivő szokásos heti tájékoztatóján elmondta: Moszkvának továbbra is komoly kérdései vannak az Európában felállítani tervezett amerikai rakétapajzs rendeltetését illetően, és ezért továbbra is következetesen fellép bármiféle kétes, egyoldalú lépés ellen, amely negatív hatással lehet a nemzetközi biztonságra.

"Természetesen aggaszt bennünket, hogy az amerikai rakétaelhárítás európai jelenlétéről nem hivatalos washingtoni és bukaresti partnereinktől értesülünk, hanem a sajtóból. Ez a gyakorlat nem felel meg a rakétaelhárítás területén való egyenjogú partnerségről alkotott elképzeléseinknek" - mondta Nyesztyerenko.    
A romániai hivatalos személyiségek megnyilatkozásairól, amelyek az amerikai telepítési tervek átláthatóságáról szóltak, s arról, hogy készek területükön elhelyezni amerikai rakétapajzselemeket, a szóvivő úgy vélte, "ezek az állítások nem egészen korrektek".

Nyesztyerenko szerint a probléma lényege az, hogy "ismét tanúi vagyunk Európa rakétákkal történő elhamarkodott betelepítésének, amikor az európai biztonság törékeny architektúrája gyakorlatilag vélt rakétafenyegetések túszává válik, s ezeket a fenyegetéseket egyoldalúan határozzák meg". 

Emlékeztetett arra, hogy Dmitrij Medvegyev orosz és Barack Obama amerikai elnök közös nyilatkozatában kinyilvánította szándékát a rakétafenyegetések közös értékelésére. Ez a munka nemrég kezdődött, és hasonló tevékenység folyik a NATO-ban is - mondta Nyesztyerenko.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: