2009-07-13 18:49:46• hírek • Gozner Gertrud

Az örök Nő metamorfózisai

Az első Nemzetközi Hadadi Alkotótábor után új kiállítással jelentkezett a Szatmári Alkotóház Képzőművészek Egyesülete. Hétfő délután 17 órakor nyílt meg a tábor két marosvásárhelyi vendég-képzőművészének, Hadnagy Gabriellának és Kulcsár Erzsébetnek a tárlata az Alkotóház Galériában. A megnyitón Gergely Csaba, az egyesület elnöke mutatta be és méltatta a két képzőművész munkásságát.

Hadnagy Gabriella a marosvásárhelyi főiskola architektúra és városrendezési szakán végzett 1965-ben, és a Tervező Intézetben dolgozott nyugdíjazásáig. Festészettel 1957-től foglalkozik. 2000-től Budapesten él, de Erdélyben is sokat tartózkodik. Művészi pályafutásának eredménye a sok egyéni és csoportos kiállítás Romániában, Magyarországon és a világ számos országában.

Olajfestményei impulzív természetre utalnak, az általa használt színek élénkek, de nem kiáltóak. Egy négyzet-centiméternyi felületén a képnek rengeteg árnyalattal és színnel találkozhatunk - fejtette ki Gergely Csaba. A szatmári közönség a művész gyökerekről szóló sorozatát láthatja az Alkotóházban.

Teljesen meglepett minket, csodálatos színeket láthatunk a fák tövén, ha egyedül tartózkodunk a festmények előtt szinte halljuk a források csobogását és a levelek zizegését. Egész festészete egy költemény - tette hozzá. Azt akartam bebizonyítani, ha a fák szentek, akkor a gyökerek is szentek. Bárhova is megy az ember a gyökerei itt maradnak - fogalmazta meg a művésznő.

Kulcsár Erzsébet tanulmányait a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban végezte, 1989-ig informatikusként dolgozott, ekkor kezdett ruhatervezéssel foglalkozni. A bőrrel való foglalatossága vezette arra, hogy 1998-tól bőrképeket kezdett készíteni. Jelenleg a Kolozsvári Képzőművészeti Egyetem harmadéves hallgatója. Visszafogottabb színskálával dolgozik, olajat, akrilt és a kettő kombinációját használja. Action painting-ként definiálja művészetét. Képein dominálnak a szürke tónusok, szinte mindegyiken megjelenik az Úr második teremtménye Éva, a Nő különböző formáiban.

Kulcsár az utolsó munkáit hozta el a kiállításra, és saját bevallása szerint sokat harcolt, hogy egy saját stílust alakítson ki, mert az egyetemen arra kötelezik a hallgatókat, hogy mindent kipróbáljanak. Én egy impulzív természet vagyok és úgy érzem ezzel megtaláltam az utamat - vallotta be a művész.


Gergely Csaba, Hadnagy Gabriella, Kulcsár Erzsébet és Aurel Pop a megnyitón.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: