2011-11-22 19:14:37• hírek • Kocsis Zoltán

Az önmaguktól kialvó cigarettáké a világ

Az Európai Bizottság november 14.-én döntött úgy, hogy az államszövetség egészében kötelezővé teszi a csökkentett gyúlékonysági képességű cigaretta gyártását illetve forgalmazását. A döntés azonban nem érte váratlanul sem a termelőket, sem a forgalmazókat.

Romániában a Fogyasztóvédelmi Hatóság már februárban figyelmeztette a kereskedőket a várható lépésekről, felhívva a figyelmüket, hogy igyekezzenek minél hamarabb megszabadulni a készletben lévő, hagyományos cigarettáktól.

A csökkentett gyúlékonysági képességű cigaretták lényege, hogy egy speciális papír megakadályozza, hogy tovább égjen anélkül, hogy valaki szívja. Magyarán, a cigaretta néhány perc után magától kialszik, ellentétben a hagyományos cigarettákkal, amelyek szívás nélkül is képesek csikkig égni.

Az újfajta cigaretta szabványait az Amerikai Tesztelési és Anyagtársaság dolgozta ki, majd a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet is elfogadta 2010-ben. Az újfajta cigarettától azt remélik, hogy mintegy 40%-al csökkenti a gondatlan cigarettázás okozta súlyos, akár halállal végződő tűzesetek számát. „Természetesen az a legbiztonságosabb, ha valaki egyáltalán nem dohányzik. Ám ha valaki mégis a cigaretta mellett dönt, a hamarosan teljes mértékben hatályba lépő új szabványok kizárólag csökkentett gyúlékonyságú cigaretták gyártására kötelezik a dohányipari cégeket. Ezáltal több száz ember lesz megmenthető a tűzhaláltól", idézte a HVG John Dallit, az Európai Unió egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztosát.

Miközben a Fogyasztóvédelmi Hivatal szatmári vezetője, Valentin Breban bemutatta, hogy miként is alszik ki magában a csökkentett gyúlékonysági képességű cigaretta, mi arra voltunk kíváncsiak, hogy bevezetésükkel nőtt-e a dohányáruk ára. A szatmár.ro által megkeresett eladó elmondta, hogy mivel már hónapok óta piacon vannak ezek a cigaretták, az árukon semmiféle változás nem érződött csak amiatt, mert 17.-étől kötelezővé váltak. Az idősebb úr viszont amiatt elégedetlenkedett, hogy a csomagolásokon semmilyen látható jelzés nem tünteti fel a különbséget a két cigaretta között. Egy speciális lámpa viszont már láthatóvá teszi a különbséget.

A Fogyasztóvédelmi Hatóság mellesleg a kötelezővé válás után egy gyors szondázást is végzett az elmúlt napokban Szatmár megyében: összesen 28.235 doboz cigit vizsgáltak meg és 145 darabot vontak ki véglegesen a forgalomból: 100 doboz Winchester, 15 doboz Pall Mall és 30 doboz Winston márkájú cigarettát.

Amint azt Breban elmondta, a büntetések egyelőre elmaradtak, ám a jövőben igen szigorú bírságokat szabhatnak ki: a gyártókat 3.000 és 30.000, a forgalmazókat pedig 700 és 7.000 lej közötti büntetéssel sújthatják.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: