2020-03-31 08:03:53• hírek • MTI

Az online hivatali ügyintézésről fogadtak el kormányrendeletet

A koronavírus-járvány terjedését megfékező intézkedések sorában az online hivatali ügyintézés általánossá tételéről fogadtak el sürgősségi kormányrendeletet hétfőn Bukarestben.

Az intézkedés arra kötelezi a közintézményeket, tegyék lehetővé, hogy ügyfeleik elektronikus úton, digitális aláírással nyújtsák be kérvényeiket és beadványaikat, illetve azt a kötelezettséget is előírja, hogy ezekre a hivatalok elektronikus úton válaszoljanak - mondta a kormányülés után tartott sajtóértekezleten Sabin Sarmas, a román digitalizálási hatóság elnöke.


Példaként a kényszerszabadságra küldött alkalmazottaknak a - kormány által átvállalt - segélyezését említette, amelynél minden szükséges dokumentumot elektronikus formában kell eljuttatni a területileg illetékes munkaügyi hivatalba.


A digitalizálásban elmaradt közintézményeknek a hatóság segítséget nyújt az online ügyintézés kialakításában, addig is lehetővé kell tenniük, hogy ügyfeleik e-mailen intézzék ügyeiket.


Ezáltal egyre több helyen szükségtelenné válik, hogy a magánszemélyek, vagy a cégek képviselői személyesen keressék fel az állami hivatalokat. A járvány körülményei között nyilvánvalóvá válik, hogy a bürokráciát visszaszorító technológia nemcsak időt spórol, hanem életeket ment - állapította meg a román digitalizálási hatóság elnöke.


Ugyancsak a hétfői ülésén határozott a román kormány arról, hogy a háziorvosi és járóbeteg-ellátásban bevezetik a távrendelést. Az orvosok ezentúl telefonos, vagy internetes segédeszközök igénybevételével, személyes találkozó nélkül is elvégezhetik a konzultációt, a szolgáltatást pedig - óránként nem több mint nyolc páciensre - elszámolhatják az egészségbiztosítónál - ismertette Ionel Danca, a miniszterelnöki kabinet vezetője.


A rendkívüli állapot idején nem kötelező az elektronikus egészségügyi kártyák használata, tehát az orvosok felírhatják a kedvezményes gyógyszereket, szakorvosi beutalókat anélkül, hogy ezt három napon belül bevezessék az egészségbiztosító online adatbázisába. A kabinetvezető azt is megerősítette: Románia minden koronavírus-fertőzöttnek biztosítja az ország területén az egészségügyi ellátást, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e érvényes egészségbiztosítással.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: