2014-09-26 14:47:09• hírek • Kocsis Zoltán

Az önkormányzatok adminisztrációjába kerülhetnek a sportpályák

A municípiumok alig több mint fele képviseltette magát pénteken a Romániai Municípiumok Egyesületének Szatmárnémetiben megrendezett közgyűlésén. Az eseményen két államtitkár képviselte a kormányt, de jelen volt Hollandia tiszteletbeli romániai főkonzulja.

Woufer Reijers főkonzul mellett részt vett a közgyűlésen Sirma Caraman, a vidékfejlesztési minisztérium és Alin Mitrica, az európai támogatásokért felelős minisztérium államtitkára, továbbá Evelyne Huytebroeck korábbi belga miniszter és Carsten Rothballer, a klimatikus változásokért felelős uniós biztos, valamint Ioana Anca Gherghiade, a Román Kereskedelmi Bank igazgatója.

A egyesület 109 tagjából hatvan municípium képviselőjének, valamint a vendégek (köztük több Szatmár megyei község vezetője) jelenlétében Tudor Pendiuc Pitesti-i polgármester, a Romániai Municípiumok Egyesületének elnöke nyitotta meg a közgyűlést. A másfél órás megbeszélés lényegi részében a tagok törvénykezési problémákról egyeztettek.

„Romániában nem a kormányok, hanem a törvénykezés és a törvények nem megfelelő értelmezése és alkalmazása miatt nem mennek úgy a dolgok, ahogy kellene", jelentette ki Pendiuc a közgyűlést követő sajtótájékoztatón, amelyre már Dorel Coica is a helyszínre ért. Az elnök elmondása szerint a municípiumoknak továbbra is komoly gondot okoz a decentralizáció hiánya.

„Mivel a decentralizációs törvényt alkotmányellenesnek nyilvánították, így minisztériumról minisztériumra kell haladnunk", magyarázta. Ennek jele, hogy az egyesület javaslatára a kormány beleegyezett a sportlétesítmények decentralizációjába. Első lépésként öt municípiumban veszi át a sportpályák adminisztrálását az adott önkormányzat és ha a „kísérlet" sikeres, akkor kiterjesztik az egész országra. Pendiuc szerint folytatni kell a kórházak decentralizációját is.

Caramian emlékeztetett arra, hogy a municípiumok kezdeményezésére az önkormányzatok immár finanszírozhatják az általuk életre hívott városi sportklubokat (a magánkézben lévőket nem), és az ANL-lakásokat is lehet immár részletekben kifizetni.

A szatmárnémeti találkozó legfontosabb kérdései, foglalta össze az államtitkár, a közalkalmazottak fizetése, a fűtéstámogatások és a helyi rendőrök hatáskörét szabályozó törvény.

Mitrica kiemelte, hogy Románia 16. országként augusztusban végre aláírta a partnerségi szerződést az Európai Unióval, egyben figyelmeztetett, hogy az uniós pályázatokat ezentúl érkezési sorrendben bírálják majd el.

Végezetül újságírói kérdésre válaszolva Pendiuc téves törvényértelmezéssel vádolta az Országos Feddhetetlenségi Ügynökséget, amely összeférhetetlennek minősített egy sor polgármestert, amiért az közhasznú társulások igazgatótanácsában vesznek részt - mint például Szatmár megyében a vízhálózat bővítéséért felelős szövetkezetben.

„Az ilyen társulásokban a polgármesteri hivatal képviselője kell részt vegyen. De kérdem én, ki képviselheti jobban a hivatalt, mint maga a polgármester? A polgármestert a közösség azért választja meg, hogy képviselje érdekeit. De hát ebben az országban egy rakás olyan törvény van, amelyeket mintha egy másik bolygón lévő ország számára hoztak volna", fogalmazott Pitesti polgármestere.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: