2020-07-14 17:00:09• hírek • MTI

Az önkormányzati választások után dönt csak az alkotmánybíróság a luxusnyugdíjak progresszív megadóztatásáról

Az önkormányzati választások utáni időpontra, szeptember 30-ra halasztotta keddi ülésén a román alkotmánybíróság a különleges törvényekkel bevezetett nyugdíjak progresszív megadóztatásáról szóló törvény alkotmányossági kontrollját.

A parlament által júniusban megszavazott jogszabály 85 százalékos adót vetne ki a katonák, rendőrök, titkosszolgálati ügynökök, bírák, ügyészek, pilóták, diplomaták, pénzügyőrök és törvényhozók - nem járulékbefizetés alapján, hanem az illető ágazat részére hozott külön jogszabályok által meghatározott - nyugdíjának havi 7000 lejt meghaladó részére. A havi 2000 lejnél nagyobb nyugdíjak 2000 lej feletti részét 10 százalékkal akarták megadóztatni.


A sajtó által luxusnyugdíjakként emlegetett kiemelt járandóságok progresszív megadóztatása ellen az ombudsman és a legfelsőbb bíróság emelt óvást. Szerintük a törvény a jövedelemadóval terhelt különnyugdíjakra vet ki újabb adót, a kettős adóztatás pedig sértené a diszkrimináció tilalmát. Az ily módon 95 százalékot is elérő adóteher gyakorlatilag az érintettek nyugdíjának "leplezett kisajátítását" jelentené, és sértené a méltányos közteherviselés alkotmányos elvét.


Az alkotmánybíróság májusban már megakadályozta a különnyugdíjak teljes eltörléséről januárban elfogadott törvény hatályba lépését. A parlament ezért úgy akarta megkerülni a szerzett jogok eltörlését tiltó alkotmányos elvet, hogy nem megszüntetni próbálja, hanem - a 85 százalékos adóval - visszaküldené a költségvetésbe az "arcátlanul magas" nyugdíjak 7000 lejt meghaladó részét.


Az átlagos nyugdíjak többszörösére rugó luxusnyugdíjak ügye a helyhatósági és parlamenti választások közeledtével vált ismét központi témává Romániában: a pártok egymásra licitálva próbáltak politikai hasznot húzni abból, hogy az emberek többsége által méltánytalannak tartott extra juttatások eltörlését szorgalmazták, illetve egymást vádolták a kiváltságosok védelmével.


Romániában szeptember 27-re tűzték ki a koronavírus-járvány miatt júniusról elhalasztott önkormányzati választásokat. Médiaértesülések szerint az alkotmánybíróság, amely eddig már két ízben meggátolta a bírák és ügyészek járandóságának lefaragását, kedden azért halasztotta el a határozathozatalt a luxusnyugdíjakat megadóztató törvény ügyében, mert nem kapta meg a jogszabály által érintett többi szakma képviselőinek állásfoglalását.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: