2010-07-21 16:05:22• hírek • Szatmar.ro

Az önkormányzat nem focilabda!

Nem lesznek leépítések Szatmárnémeti önkormányzatán belül, ígérte Ilyés Gyula polgármester.

Amint arról már beszámoltunk, a kormány nemrég elrendelte a helyi önkormányzatok struktúrájának limitálását. Városunk polgármestere az átszervezések érdekében kedden találkozott a felügyelősége alá tartozó intézmények vezetőivel.
Ilyés elmondta, belátja, hogy egyes esetekben szükséges a megszorítás, azonban több település - így például Szatmárnémeti - esetében ez teljesen fölösleges, hiszen az alkalmazottak száma nem haladja meg az előírtat. A kormány mégsem engedi, hogy újabb személyeket alkalmazzanak, annak ellenére, hogy igen nagy szükség lenne erre.

Példaként említette a Lakosság Nyilvántartó Irodát, ahol bár kevesebben dolgoznak, mint amennyit az új rendelet szabályoz, mégsem alkalmazhatnak újabb munkaerőt.

Az említett intézmény helyzete azért is különleges, mert a megengedett személyzet számát a település lakosságának számából számítják ki, ami felháborító, hiszen például a Szatmárnémetiben is működő lakosság-nyilvántartó hivatalok több kisebb települések munkáját is végzik, ahol nem léteznek ilyen szervek. Ezért igencsak túl vannak terhelve az alkalmazottak, az előírások értelmében azonban nem alkalmazhatnak újabb személyt, így tehát marad a túlterheltség.

A polgármester a Szatmár.ro-nak elmondta, az elmúlt tizenöt évben számos olyan intézkedést hoztak, amelyek a decentralizációt szolgálták, jelenleg pedig egyik pillanatról a másikra születnek olyan döntések, amelyek a központosítást állítanák vissza. Legutóbb egy olyan felszólítást kapott az önkormányzat, hogy hétfőről keddre készítse el az új organigrammát, amit a Köztisztviselők Országos Hatóságához el kell juttatniuk, hogy ezt jóváhagyják.

A polgármester felháborodásának hangot adva elmondta, az önkormányzat nem focilabda, amit ide-oda rugdoshatnak! „A kért re-strukturálást természetesen nem tudtuk időben elkészíteni, hiszen ez képtelenség" - mondta Ilyés. El fogják készíteni, azonban ez időt igényel, tudtuk meg a városvezetőtől. Remélhetőleg jövő hétre elkészül a kért dokumentáció.
A színház és a filharmónia a helyi önkormányzathoz való kerülésével természetesen történnek változások, ugyanakkor a közösségi rendőrség esetében is hasonlóra lehet számítani a későbbiekben.

A polgármester elmondta, jelenleg átlagosan még mindig kevesebben dolgoznak a helyi önkormányzat kötelékében, mint az megengedett: a közösségi rendőrség kötelékében a jóváhagyott 112 helyett jelenleg csupán 103-an, a Lakosság Nyilvántartó Hivatalnál 25 helyett 23-an, a Közlekedésbiztonsági Bizottságnál 34 helyett 32-en, a Piacfelügyelőségnél 90 helyett 88-an, a G. M. Zamfirescu Művelődési Háznál 12 helyett 9-en, a Sportklubnál 12-en a 12-ből, Színháznál körülbelül 140-en a 130 helyett, a filharmóniában 64-en az 58 helyett, a polgármesteri hivatalnál pedig 202-en vannak alkalmazva a 258 helyett.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: