2011-09-07 14:05:09• hírek • Balog Anita

Önkéntesek hét hektár erdőt telepítenek Erdődön

Országos erdőtelepítési kampány indul, amelyben Szatmár megye is részt vesz.

Jó tetteket ültetünk Romániában címmel indul országos projekt, melynek keretein belül az ország remélhetőleg minden megyéjében sikerül majd önkénteseket verbuválni illetve területet találni, hogy azt fákkal telepítsék be. A program kapcsán tartottak sajtótájékoztatót a szatmári szervezők. Mint kiderült, a program elsődleges célja, hogy a kivágott erdők helyére vagy a ledegradált földterületeket fákkal telepítsék be önkéntesek segítségével. Másodlagos cél, hogy ezzel az akcióval felhívják a román társadalom figyelmét arra, hogy jót cselekedni jó, jó önkéntesen tenni környezetünkért.

Szatmár megyében több polgármesteri hivatallal is felvették a kapcsolatot a programban résztvevők, míg végül az Erdődi Polgármesteri Hivatallal kezdtek együtt dolgozni. A munka eredményeképpen a város hét hektár területtel "szál be" a projektbe. A település tanácsa a szervezők szerint ebben a hónapban fogadják el a határozatot, miszerint a hét hektáros területen erdőt fognak telepíteni, s hogy az erdőt 50 éven keresztül nem vágják ki.

A program Szatmár megyei lebonyolítói

Claudia Donca, a projekt Szatmár megyei vezetője a sajtó képviselőinek elmondta: a területet hamarosan szakértők vizsgálják meg és tesznek javaslatot, hogy milyen facsemetékkel lenne ideális beültetni azt. A telepítést idén őszre tervezik, s remélik, hogy nagy számban fognak jelentkezni önkéntesek, hogy jót cselekedjenek. A kezdeményezés mellé már több cég is odaállt, de bíznak benne, hogy közintézmények és civil szervezetek is segítenek majd a projekt sikeres lebonyolításában. Az őszi telepítést pedig tavasszal újabb akció követi majd, ám arról, hogy arra milyen helyszínen fog sor kerülni, egyelőre nem válaszoltak, csak annyit: több polgármesteri hivatallal is zajlik az egyeztetés.

A faültetési akció bevezetőjeként és egyfajta felmérésként 2011 áprilisában 7,8 hektár területet ültettek be fákkal Arges, Temes, Ilfov és Mehedinti megyékben, összesen 1230 önkéntes bevonásával. A projekt azonban nem merül ki csupán az ültetésben, ugyanis a lebonyolítók vállalták azt is, hogy a beültetett területeket 5-7 éven keresztül gondozni is fogják, természetesen önkéntesek segítségével.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: