2017-05-07 09:19:05• hírek • Agerpres.ro

Az öngyilkossági esetekben harmadik helyen áll a gyógyszer-túladagolás

Egyre többen próbálnak meg gyógyszer-túladagolással véget vetni életüknek - hívta fel a figyelmet az Öngyilkosság Megelőzéséért Romániai Szövetség (ARPS) elnöke, Doina Cosman egy szombati, kolozsvári konferencián.

A szakember a sajtónak elmondta, a bukaresti Mina Minovici Országos Törvényszéki Orvostani Intézet adatai szerint a 2016-os évet tekintve a gyógyszerrel elkövetett öngyilkosság a harmadik helyen állt a szándékos önártalom miatti halálozások rangsorában. Az első helyen az akasztás, a másodikon a magasból ugrás és jármű, vonat elé ugrás szerepel.

A kolozsvári orvos hangsúlyozta, túl sok embernek van hozzáférése olyan gyógyszerekhez vagy termékekhez, amelyek túladagolva mérgezőek és akár végzetesek lehetnek. Sok ilyen készítmény szabadon, vény nélkül is megvásárolható, mint például a paracetamol. "Angliában megfigyelték, hogy nőtt a paracetamollal elkövetett öngyilkosságok száma, ezért kiadtak egy rendelkezést, amelynek értelmében csak kis kiszerelésben, legfeljebb 10 tablettát tartalmazó csomagokban árusíthatják ezt a gyógyszert" - tette hozzá.

A szakember rámutatott, az öngyilkosságra készülők sok esetben az interneten tájékozódnak, általában tudományos munkákból arról, hogy testsúlyuk függvényében hogyan adagolják a gyógyszert ahhoz, hogy az végzetes legyen.

A Kolozsvári Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem tanára, Cristina Mogoşan kiemelte, egy friss felmérés rávilágított, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a 30 év alattiak körében többen halnak meg öngyilkosság következtében, mint daganatos vagy szív- és érrendszeri betegségekben.

Az Országos Törvényszéki Orvostani Intézet statisztikái szerint 2010 és 2015 között Romániában 500-zal csökkent az öngyilkosságot elkövetők száma, 2015-ben százezer lakosra számítva 13-ról 11,5-re mérséklődött az öngyilkossági ráta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: