2013-08-29 12:47:42• hírek • ingatlanadó,

Az olasz kormány eltörölte az ingatlanadót

Az olasz kormány szerda esti ülésén eltörölte a Monti-kormány által tavaly bevezetett ingatlanadót, amelynek megszüntetése a Silvio Berlusconi vezette jobbközép Szabadság Népe (PdL) választási ígérete volt.

"Teljesítettük a missziót" - adta hírül Twitter-fiókján Angelino Alfano belügyminiszter, a PdL főtitkára. Jelentős eredményről beszélt a kormányülést követő sajtótájékoztatón Enrico Letta miniszterelnök is.

A PdL és a balközép Demokrata Párt (PD) alkotta nagykoalíciós olasz kormány eltörölte az első ingatlanra, az agrárlétesítményekre és földekre eddig kivetett ingatlanadó (Imu) idei első, őszi részletét. A mentesítés nem vonatkozik a második, harmadik vagy sokadik ingatlanra. A kormány tervei szerint nem kell befizetni a decemberi, második részletet sem, de az ehhez szükséges pénzügyi hátteret októberig dolgozzák ki. 2014-től pedig végleg eltörlik az ingatlanadót.      
Az ingatlanadóból eddig származó 2,4 milliárd eurós bevétel kiesését a költségvetési kiadások további megszorításával, a szerencsejátékokra kivetett adó emelésével fedezik, valamint azzal az általános forgalmi adóval, amelyet a közigazgatásnak dolgozó vállalatoktól szednek be.

A római kormány ezzel egy időben bejelentette, hogy jövőre bevezetik az úgynevezett Service Tax (Taser) kommunális szolgáltatási adót, amely az eddigi hulladékdíjat és más adókat egyesíti.  
Teljesítettük választási ígéretünket - hangoztatta közleményben Silvio Berlusconi PdL-elnök is.
Olaszországban 1992-ben az Amato-kormány vezette be az itáliai köztudatban a "leggyűlöltebb" adóként ismert ingatlanadót (ICI). Ezt 2008-ban a Berlusconi-kormány eltörölte. Monti vezette be ismét 2012-ben.

Mario Monti szerint Letta és a PD szívességet tett Berlusconinak a kormány megmentése érdekében. A Berlusconival szemben augusztus elsején született bírósági ítéletet követően ugyanis a  PdL azzal fenyegetett, hogy az ingatlanadó  eltörlése nélkül felborítja az áprilisban született kormánykoalíciót. 

A szerdai kormányülés előtt néhány órával Berlusconi levélben fordult az olasz parlament mentelmi bizottságához szenátusi mandátuma megszüntetésének felfüggesztését kérve az alkotmánybíróság erre vonatkozó döntéséig. Ha a parlamenti bizottság igent mond a halasztásra, ez is oldhatja a Berlusconira kiszabott ítélet miatti belpolitikai feszültséget a római kormány munkájának folytatásával.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: