2007-11-15 13:14:16• hírek • István Löchli

Az olajkatasztrófa helyszínén

Nagy olajkatasztrófa - a Greenpeace a katasztrófa helyszínén tartózkodik.

Vasárnap óriási vihar tört ki az orosz partoknál, leginkább az Azovi-tenger és a Fekete-tenger térségét sújtva. A hatalmas erősségű szél és hullámzás következtében a Volgoneft-139 névre keresztelt olajat szállító tankhajó kettétört.

A jelenlegi becslések szerint mintegy 1300-2000 tonna nehézolaj került a tengerbe, óriási környezeti katasztrófát okozva. A krími partokat jelenleg 30 kilométeres szakaszon olajszennyezés borítja Kerch kikötője közelében. A kiömlött olaj nagy része még mindig nem érte el a partokat. A viharnak áldozatul esett még négy teherszállító hajó is, amelyek közül három ként szállított, egy pedig fémhulladékot. Az óriási méretű szennyezés hatalmas veszélybe sodorta a tengeri élővilágot. A felszínen úszó olaj a tengeri madarakra, fókákra és delfinekre jelenti a legnagyobb veszélyt. Mivel a vándorlási szezon közepén tartunk, a térségen átvonuló vándormadarak eshetnek a leginkább áldozatul.

A Greenpeace a katasztrófa helyszínén tartózkodik, és mindenben segíti az orosz hatóságok munkáját. A szervezet továbbá őszinte részvétét fejezi ki a tragédia következtében elhunytak hozzátartozóinak és reméli, hogy az elsüllyedt hajók legénysége épségben megmenekül. Az ehhez hasonló tankhajó balesetek hatalmas rombolást visznek véghez a tengeri ökoszisztémában és partok mentén, hatással bírva a helyi gazdaságra is. A katasztrófa utáni helyreállítás akár évtizedeket is igénybe vehet, a környezeti károk felmérhetetlenek. A Greenpeace szerint az ilyen veszélyes tengeri szállítmányoknak el kellene kerülni a fontos ökoszisztémákat.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: