2011-01-05 12:13:11• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Az oktatási törvény erősíti a kormánykoalíciót

A romániai kormánykoalíció megerősödött, miután az alkotmánybírósági döntést követően Traian Basescu államfő kihirdette a nehéz parlamenti utat bejárt oktatási törvényt - vélik a szerdai romániai sajtókommentárok.

A Romania libera című napilap rövid tudósításának címében azt írja: "Az oktatási törvény átment, a koalíció pedig megy tovább a maga útján". A lap arra utal, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kormányon maradásának feltételéül szabta a nemzeti kisebbségek számára számos előnyt tartalmazó jogszabály életbe lépését.

Az ellenzéki szociáldemokraták és liberálisok korábban többször is megtámadták az alkotmánybíróságon a törvényalkotás procedúráját, nevezetesen azt, hogy a kormány felelősségvállalással, azaz parlamenti vita lehetősége nélkül (a bizalmatlansági indítvány nyomán akár a kabinet bukását is kockáztatva) terjesztette elő a törvény tervezetét.
Az alkotmánybírák először alkotmányellenesnek nyilvánították a felelősségvállalási procedúrát, későbbi döntésükben viszont lehetségesnek nevezték annak folytatását. Mivel az ellenzéknek nem sikerült elegendő támogatást gyűjteni a bizalmatlansági indítványhoz, a kormány elfogadottnak minősítette az oktatási törvényt, amelyet a taláros testület végül maga is megfelelőnek ítélt.

Ezután Mircea Geoana, a szenátus szociáldemokrata elnöke felhívással fordult Traian Basescu államfőhöz, hogy ne hirdesse ki a tanügyi törvényt, ellenkező esetben kész ismét megtámadni az alkotmánybíróságon a jogszabályt.  
Márpedig Basescu még kedden este kihirdette a törvényt, sőt sajtónyilatkozatában így fogalmazott: "A nemzeti kisebbségek nyelvén folyó oktatás ellenzőit emlékeztetném az 1918. december elsején elfogadott Gyulafehérvári kiáltványra. Egyik cikkelye megállapítja: minden nemzetnek biztosítani kell azt a jogot, hogy saját nyelvén bíráskodjon, igazgassa magát és tanuljon. Nem látom okát annak, hogy most, az Európai Unió tagállamaként miért kellene kevésbé bölcseknek lennünk, mint elődeink voltak".


A koalíciót erősíti, hogy pont került az oktatási törvény végére
A koalíciót erősíti, hogy pont került az oktatási törvény végére


A Romania libera szerint az alkotmánybírósági döntés pontot tesz a hosszú politikai viták végére, visszahozva a békét a két koalíciós partner - az RMDSZ és a Demokrata Liberális Párt (PD-L) - között, megerősítve e korábban ingatagnak látszó koalíciót.

A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) szerdai vezércikkében megállapítja: a tanköteles romániai magyar fiatalok számára nagy könnyebbséget jelent, hogy Románia történelmét és földrajzát is anyanyelvükön tanulhatják. A törvény azonban a romániai magyarság szempontjából sem szűkíthető le csupán erre a néhány cikkelyre, hiszen rendkívül fontosak mindazok az előírások, amelyek lehetővé teszik a nagyfokú központosítás lebontását, alkalmat adnak olyan tantervmódosításokra, amelyek közelebb viszik a romániai oktatást nem csupán a romániai, hanem általában a rendkívül mozgékony európai munkaerőpiac igényeihez - írja a cikk szerzője.

A Székelyföldön szerkesztett Háromszék úgy véli: a taláros testület döntésével több kényes kérdést oldott meg, így megmentette a kínos téblábolástól az RMDSZ-t, a lehetséges kormányválságtól a hatalmat és az elnököt, zöld utat adott a sokak által ugyancsak vitatott oktatási reformnak. A lap szerint ugyanakkor üröm és kétség is vegyül az új tanügyi törvény elfogadásának mámorába, túl sok a kérdés, a bizonytalanság a jogszabály és alkalmazása körül.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: