2008-11-10 14:51:03• hírek • Szatmár.ro

Az oktatás-fejlesztés fontosságáról beszélt

Három fő témát: a kistérségi fejlesztést, a kultúrát és természetesen az oktatást emlegette Kónya egy hétfői rádiós műsorban.

Kónya László, az RMDSZ szenátorjelöltje volt a szatmári City rádió, déli, politikai témájú beszélgetős műsorának a vendége. A jelenlegi megyei főtanfelügyelő-helyettest Bartos Erzsébet, a műsor háziasszonya faggatta terveiről, kérdezte jövőbeli elképzeléseiről. Elmondta, szenátorként feltett szándéka tovább javítani a magyar nyelvű oktatás helyzetén, illetve megszokottá tenni a felnőttképzést, hiszen ez utóbbi a jövő záloga: aki nem tart lépést a fejlődéssel, az lebukik, mutatott rá a szenátorjelölt.

Kónya arra is kitért, hogy tervei között szerepel a szatmári kulturális intézmények jövőjét biztosítani, például az Északi Színházat kimozdítani abból a jelenlegi kettős helyzetéből, amit a városi és a megyei finanszírozási szisztéma okoz. A megyei tanács kulturális bizottságának elnökeként ugyanakkor a minél sokszínűbb kulturális egyesületi jelenlétet is támogatja, tért ki erre is Kónya, illetve elmondta: szeretné a környék kulturális központjának látni Szatmárt.

A kistelepülések jövőjét látja ugyanakkor abban, mondta el a Kónya, hogy a vidéki tanítók, köztisztviselők, sőt papok bevonásával megoldható lenne a kistelepülések javára írott pályázatok ügye. Érzése szerint sokszor a kapacitás hiánya miatt maradnak le falvak, községek az uniós támogatásokról. Kónya a turisztikai fejlesztést a több turistalátványossággal rendelkező Szatmár megyei települést magába foglaló turistaútvonal kiépítésében látja, vendégeket csábíthatna a környékre, ha sikerülne kivitelezni a „Bor útja" nevet viselõ elképzelést, illetve lát fantáziát a gyógyfürdő-turizmusban is, hiszen egyre több szatmári település kezdi meg kiaknázni a termálvíz-források adta lehetőségeket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: